Депутати Рівненської обласної ради стурбовані станом фінансування чорнобильських програм, відтак звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням збільшити обсяги фінансування державної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань з використанням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», внісши необхідні зміни до Державного бюджету України на 2011 рік.

Адже з 2009 року, йдеться у зверненні, фінансування заходів, передбачених цією програмою, для Рівненської області призупинене. Зокрема, Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» для реалізації завдань зазначеної програми в цілому передбачено лише 6,3 млн. грн. Ця сума є вкрай недостатньою — зважаючи на те, що впродовж 1996—2008 років обсяги коштів, які виділялися у рамках цієї програми лише для Рівненської області, становили близько 4 млн. грн. щороку.

Реалізація згаданої програми дуже актуальна для регіону, оскільки медична статистика свідчить, що захворюваність постраждалого від аварії на ЧАЕС населення з кожним роком невпинно зростає. Збільшується кількість тяжких форм хвороб. Левову частку захворюваності й дорослого населення, і осіб молодого віку становлять злоякісні новоутворення, вроджені вади, хвороби системи кровообігу, нервової та ендокринної систем. Такі хворі потребують дороговартісного медикаментозного лікування або оперативного втручання в лікувально-профілактичних закладах області та за її межами.

Діти, які проживають на радіаційно забруднених територіях або відселені з них, зазнають подальшого впливу малих доз іонізуючого опромінення. Серед найбільш прогресуючих захворювань у дітей — захворювання органів дихання, органів травлення, хвороби крові, ендокринної та нервової систем.

Тож слід констатувати, що у 2011 році Рівненська область, як і у 2009 та 2010 роках, залишиться без фінансування заходів, спрямованих на медичне забезпечення та лікування постраждалих громадян. Щорічне недофінансування програми не дає змогу поліпшити існуючу матеріально-технічну базу лікувальних закладів області та забезпечити потрібний обсяг і якість надання медичної допомоги, що призводить до падіння рівня здоров’я і зростання соціальної напруги серед постраждалого населення. До обласної ради та облдержадміністрації постійно надходять численні звернення жителів області щодо лікування патологій, спричинених наслідками аварії на ЧАЕС.

До того ж ситуація щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, може значно погіршитися з огляду на можливе прийняття Верховною Радою України законопроекту №7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», вважають депутати Рівненської обласної ради.

З огляду на це з метою забезпечення конституційних прав населення, яке має статус потерпілого від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на спеціалізовану медичну допомогу, поліпшення її якості та доступності, розв’язання соціальних проблем цієї категорії громадян депутати просять:

— під час внесення змін до Державного бюджету України на 2011 рік передбачити додаткові обсяги коштів на заходи, визначені пунктом 2 статті 1 Указу Президента України від 11 жовтня 2010 р. №937 «Про заходи, пов’язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи»;

— відхилити нинішню редакцію законопроекту №7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду»;

— винести на всебічне обговорення з чорнобильськими громадськими організаціями та експертне опрацювання питання внесення змін до законів, що регламентують надання соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Рівне.