Комітет з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва провів «круглий стіл» з порядком денним «Детінізація ринку праці: баланс інтересів держави і суспільства».
До такої міри широке зібрання — народні депутати, вчені, трудовики і представники соціальної сфери з багатьох регіонів — приємно здивувало б, якби не відсутність представників органів виконавчої влади. Чи означає це, що для влади на той момент вже було все вирішено, покаже нинішній тиждень. А судячи з виступу голови парламентського комітету Наталії Королевської, для представників малого та середнього бізнесу, які працювали дотепер на єдиному податку, проблеми лише починаються. Норми Податкового кодексу, що набрали чинності саме 1 квітня, на її думку, спонукають закрити свій бізнес щонайменше 200 тисяч чоловік. Такий прогноз підтримав на брифінгу перед початком «круглого столу» співголова ради підприємців Євген Шаповаленко. 
За словами Наталії Королевської, законопроект, до якого пристають підприємці, містить п’ять принципових вимог до ініціаторів податкових реформ. Припинити репресії по відношенню до підприємців, у результаті яких зростають ціни і тарифи. Підвищити соціальні стандарти на основі перегляду складових споживчого кошика. Зупинити імітацію боротьби з корупцією, оскільки корупційний податок вже перевищує офіційні. Запровадити адекватну реаліям ставку єдиного соціального внеску, скасувавши його стягнення з інвалідів та пенсіонерів.
Жоден з присутніх не заперечив проти того, що нині близько п’яти мільйонів громадян одержує заробітну плату в конвертах. А це означає, що соціальна сфера і Пенсійний фонд недоотримують податків з багатомільярдного доходу. 
Відомий економіст, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова нагадує, що детінізація заробітних плат не така складна для втілення в життя, як детінізація зайнятості.
На її переконання, для цього достатньо:
а) повернутися до прогресивного оподаткування, але поміркованого;
б) повести рішучу, але не декларативну, боротьбу з корупцією;
в) пришвидшити запровадження другого рівня пенсійної реформи;
г) впровадити декларування витрат;
д) впровадити податок на розкіш;
е) підвищити заробітні плати у бюджетній сфері.
Але на раптові оплески присутніх заслуговує інша учасниця «круглого столу». На думку народного депутата Ксенії Ляпіної, шлях до економічно зваженої детінізації ринку праці лежить через зниження нарахувань на фонд заробітної плати і підвищення ефективності праці. Уряду треба міняти погляди на соціальне страхування, усвідомивши нарешті, що самозайняті і наймані працівники — не одне й те саме. Самозайнятий несе відповідальність і за свій нинішній, і за свій завтрашній день, тому приміряти на нього шати солідарної пенсійної системи, яка пасує найнятим працівникам, означає заганяти хворобу вглиб. А запропонувати йому накопичувальну систему — означає шлях до одужання не тільки сфери підприємництва, а й інших сфер економіки. Інакше кажучи — треба якнайшвидше позбуватися популізму.