Таку думку Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив під час зустрічі з Головою Уряду Автономного краю Воєводина Бояном Пайтичем, котра відбулася в рамках його офіційного візиту до Республіки Сербія.
Під час зустрічі Б. Пайтич підкреслив, що наші країни мають традиційно дружні взаємини, наголосивши, що традиційно і національні, і культурні зв’язки «зосереджені в регіонах».
За його словами, «більшу частину українсько-сербських торговельних відносин сконцентровано саме у Воєводині»: 90% товарів експортного призначення Україна отримує з Автономного краю. На переконання Б. Пайтича, сфер, в яких можлива співпраця України і Сербії, може бути набагато більше.
Він також повідомив, що у Воєводині проживає 5 тисяч представників українсько-русинської громади. «Українська громада не чисельна, але залишила значний слід у культурному житті Воєводини, і адміністрація краю робить усе можливе, щоб українська громада зберегла свою національну та культурну ідентичність, зокрема, сприяє друку україномовних видань та створенню телепрограм», — сказав Б. Пайтич.
В. Литвин, у свою чергу, висловив вдячність керівництву Воєводини за те, що представники української громади відчувають себе повноправними громадянами Сербії, «відчувають себе дуже комфортно». 
«Ми відчуваємо не лише історичну, а й сучасну спорідненість», — підкреслив він. В. Литвин нагадав, що після Чорнобильської трагедії більш ніж дві тисячі українських дітей були оздоровлені в Сербії. «Подібна трагедія нагадує, наскільки треба діяти відповідально, враховуючи, що світ крихкий», — сказав Голова Верховної Ради.
  ДОВІДКОВО
Під час зустрічі представники діаспори наголошували, що влада Сербії повною мірою забезпечує збереження національної української самобутності та ідентичності українсько-русинської громади. Зокрема, у Сербії діють сім самодіяльних товариств, видається газета «Рідне слово», дитячий часопис «Соловейко», виходять теле- та радіопрограми українською мовою.
Б. Пайтич попросив В. Литвина передати запрошення бізнесменам України відвідати Новосадівський сільськогосподарський ярмарок, який відбудеться у травні ц. р. і є найбільшим у Європі. Він зазначив, що Україна і Сербія мають не лише спільні інтереси у торговельно-економічному співробітництві, а й схожі засоби ведення сільського господарства через однакову структуру землі.
Також Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з керівництвом та активом організацій українсько-русинської громади Сербії.
Керівник українського парламенту висловив переконання, що запровадження безвізового режиму між Україною та Сербією сприятиме розширенню контактів між нашими народами. За словами В. Литвина, оскільки Сербія має безвізовий режим з країнами-членами Євросоюзу, дія відповідної українсько-сербської угоди пошириться і на відносини України з країнами ЄС.
Учора Голова Верховної Ради В. Литвин взяв участь у церемонії відкриття у галереї бібліотеки м. Белград фотовиставки, присвяченої 25-й річниці Чорнобильської трагедії. Він висловив вдячність організаторам виставки «з огляду на те, що Чорнобиль, чорнобильська біда залишилися з нами назавжди, на те, що, на превеликий жаль, висновків з цієї трагедії світ не зробив».
Голова Верховної Ради нагадав, що з 19 по 26 квітня ц. р. у Києві відбудуться міжнародні заходи, присвячені 25-й річниці Чорнобильської трагедії, і висловив сподівання, що в ці дні буде остаточно вирішено питання про виділення коштів на добудову нового об’єкта «Укриття».
Чорнобиль, на думку В. Литвина, має стати науковим центром, де б працювали науковці з усього світу, займаючись попередженням та виробленням шляхів подолання подібних катастроф.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у Белградському університеті.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.