Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора в рамках офіційного візиту до Республіки Сербія зустрівся з Головою Народної Скупщини Республіки Сербія Славіцею Джукич-Деянович (на знімку).
Як повідомляє прес-служба парламенту, під час зустрічі було обговорено питання українсько-сербської співпраці в економічній, гуманітарній, науковій та культурній сферах. Наголошувалося на важливості активізації парламентської складової двосторонніх взаємин, зокрема, на рівні груп дружби, комітетів та фракцій, а також на необхідності посилення взаємодії у міжнародних парламентських організаціях.
Голова Верховної Ради виступив з ініціативою активізації співпраці на рівні апаратів вищих законодавчих органів України і Сербії. «Розраховую на те, що ми наповнимо конкретним змістом нашу угоду по міжпарламентську співпрацю», — сказав В. Литвин, висловивши переконання, що діалог на рівні парламентів набуде системного характеру.
Під час зустрічі зазначалося, що договірно-правова база між нашими країнами налічує 65 документів. Разом із тим, сказав В. Литвин, нині на опрацюванні перебувають ще 25.
На переконання С. Джукич-Деянович, питання практичної співпраці в економіці належить вирішувати органам виконавчої влади, а одним з пріоритетних завдань парламентів є сприяння розвитку міждержавних відносин, зокрема, в гуманітарній сфері.
Голова Народної Скупщини подякувала Україні за дотримання міжнародних угод та норм міжнародного права у питанні підтримки територіальної цілісності та суверенітету Сербії.
У свою чергу, В. Литвин висловив переконання, що діалог на рівні керівників парламентів наших країн, започаткований рік тому, буде продовжено та «набуде продуктивного значення». Він підтримав думку С. Джукич-Деянович щодо важливості підтримки на законодавчому рівні питань двосторонньої гуманітарної співпраці, висловивши думку про необхідність проведення парламентськими групами дружби «інвентаризації» актуальних питань співробітництва і розробки відповідної «дорожньої карти». «Було б гарно під патронатом парламентів розвивати гуманітарний вимір наших взаємин», — сказав В. Литвин.
Під час зустрічі Сторони висловилися за посилення співробітництва у сфері євроінтеграції. С. Джукич-Деянович висловила готовність поділитися досвідом підготовки Сербії до вступу в Євросоюз, що, як очікується, відбудеться вже цього року.
Голова Верховної Ради назвав досвід Сербії щодо практичних дій з підготовки до вступу в ЄС «повчальним для України», зазначивши, що Республіка Сербія «іде на крок попереду», зокрема, в питаннях адаптації вітчизняного законодавства до вимог Євросоюзу. «Я розраховую на те, що зі вступом Сербії до Євросоюзу в ЄС стане більше на одну країну — прихильника України, — сказав він. — Сербія — наш стратегічний партнер, дуже важлива країна, враховуючи її історію, сьогодення, і, особливо, майбутнє».
Під час зустрічі Сторони наголосили, що двостороння співпраця в економічній сфері є недостатньою, і висловилися за важливість її поглиблення за підтримки парламентів.
В. Литвин висловився за необхідність визначення тих напрямів економічної співпраці, де є можливість отримати «посилений результат». За його словами, Україна зацікавлена у поглибленні співробітництва із Сербією в енергетичній сфері, транспортній галузі, у сфері культури, науки та освіти. Сторони висловилися за розширення практики обміну представниками молодіжних організацій, творчих колективів та студентами.
Голова Верховної Ради також запропонував започаткувати проведення гуманітарного українсько-сербського форуму, залучивши до участі в ньому фахівців, які цікавляться цією проблематикою, і забезпечивши сприяння його проведенню з боку парламентів.
Надзвичайно важливою
В. Литвин вважає співпрацю не лише на рівні парламентів, а й між діячами культури і мистецтва двох країн. «Я абсолютно переконаний у необхідності задіяти весь потенціал, потрібно дивитися глибше, враховуючи людський чинник», — сказав він, зазначивши, що співпраця у гуманітарній сфері була і буде надзвичайно важливою. «Я відчуваю, що під час розв’язання економічних проблем ми не повинні загубити нашу духовну основу», — сказав Голова Верховної Ради.
Сторони обговорили питання щодо скасування візового режиму між нашими країнами.