Законодавство про легалізацію зарплат може принести 50 мільярдів гривень до всіх соціальних фондів. Про це під час презентації відповідного законопроекту заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
Крім того, він повідомив, що Мінсоцполітики ініціює введення поняття гарантованої заробітної плати, яке включає вісім категорій (найпростіші професії, малокваліфіковані, кваліфіковані, висококваліфіковані працівники, технічні службовці, фахівці, професіонали, керівники підприємств). Відповідно від підвищення кваліфікації зростатиме, починаючи від мінімальної, оплата праці. Ці категорії, за його словами, регулюватимуть відносини у приватному секторі, який не охоплений галузевими угодами. Різницю заробітних плат між категоріями встановлюватиме Кабінет Міністрів.
Він також розповів, що у законодавстві змінять саме поняття мінімальної заробітної плати і приведуть його до міжнародних норм. Водночас планують збільшити штрафи юридичних та фізичних осіб за порушення трудових відносин.
 Пропозиції
Для керівника підприємства штраф становитиме 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожного неоформленого працівника, 150 — за порушення встановлених термінів оплати праці, 700 — за встановлення зарплати нижчої за мінімальну. За словами С. Тігіпка, робота над законодавством триватиме ще близько місяця. Впродовж цього часу будуть проведені консультації зі спеціалістами та профспілками.