До виходу в світ книги українських пісень та романсів Леоніда Федорука «Повернися, соловейку!»
Вже своїм неординарним форматом, оформленням і багатогранним поетично-пісенним наповненням (370 сторінок пісень з їх нотним записом, поезій і прозових вставок) книга Леоніда Федорука «Повернися, соловейку!» полонить вашу увагу, тримаючи у дивовижному стані ейфорії вашу душу. 
Автор починає книгу прелюдією «Мені Сонце болить», що по-філософськи підіймає перед нами завісу внутрішнього світу поета-пісняра. Книга проведе вас до воістину неповторної краси української поезії, рідного слова в обрамленні пісні. 
Анатолій Авдієвський у своєму відгуку-супроводі «У кратері пісенного серця» дав високу оцінку цьому фундаментальному виданню, окресливши його безперечну цінність у період складного утвердження національної свідомості українців. Народна пісня, витіснена майже з усіх телеефірів, загнана у закутки радіопрограм, зріє в народних надрах. Маестро назвав книгу новим творчим звітом поета-пісняра Леоніда Федорука, його освідченням у любові до України.
Немало музикантів відшукали нові стежки до творчості у пісенних збірках поета «На музику душі своєї ти поклади мої слова», «Золотої осені нектар». І ось прем’єра — книга з символічною назвою «Повернися, соловейку!». Автор нагадав нам народне повір’я про солов’я — пташку, що не в’є гнізда на сухому дереві й не співає на мертвому гіллі. Ця птаха, як і істинні українці, за філософією серця закохана у цвіт вишні й калини, що першими зустрічають весну.
Твори з книги «Повернися, соловейку!» представляють багатотематичну мозаїку, художньо-поетичні образи якої припали до душі тисячам прихильників музичного мистецтва з різних куточків світу. А скільки тут нових вокальних перлин, які ще чекають на своїх виконавців...
— Хто націлував тобі губи?
— Вітер!
— Хто наклав на щічки рум’янці?
— Вітер!
— Хто щось шепотів тобі, люба?
— Вітер!
Вас зачарує музика в слові й покличе — співайте!..  
У надвечір’я він ступив на пісенне поле України. Глибоко народний, глибоко український. Поет і композитор. Його душа, сповнена життєвими враженнями, переживаннями, була вся в поезії, в музиці, що зберігались у глибині серця в усі трудові дні — а це понад сорок літ праці колгоспним бригадиром, агрономом, журналістом, держслужбовцем. Тому і ступав він на творчий шлях упевнено, кроком людини-трударя. Сам розорав просвітну ниву, сам засіяв її зернами добра і краси. Поет Петро Осадчук охрестив його «ніжним ліриком з сумними очима». 
Перші його аудіокасети «Заповідаю вам любов», «Біла блузочка, вишиваночка», «Любімо і Її», почуті Раїсою Кириченко, вражаюче вплинули на співачку: «Які пісні! Чому ж ви тільки зараз, так пізно прийшли?!»  
І зазвучали в її виконанні «Припадаю до коня», «Пекельний рай»... І заспівала ці та інші пісні Леоніда Федорука вся Україна!  
«Повернися, соловейку!» — це вихід у музично-поетичний простір національної культури, у життєвому театрі якого поєдналися долі цілої плеяди видатних митців, композиторів та виконавців, молодих музикантів і представників українського мистецького олімпу. Цією книгою автор вшановує пам’ять своїх життєвих наставників і сподвижників — Анатолія Пашкевича, Раїси Кириченко, Олександра Білаша — і висловлює вдячність усім виконавцям і музикантам, що дали крила його поезії і пісням. Серед них колективи під орудою Віктора Гуцала та Святослава Литвиненка, Черкаський народний хор на чолі з Леонідом Трофименком, тріо бандуристок «Українка», квартет «Гетьман», артисти Фемі Мустафаєв, Олександр Василенко, Василь Бокоч, Оксана Калінчук, Інеш Кдирова, Наталя Пелех...
Ми вітаємо Леоніда Федорука з новим блискучим виданням і вітаємо вас усіх, дорогі українці, із появою справді духовного скарбу, що збагатив національну культуру і широко представив творчість достойних синів України.
Олена ШТУКАР, заслужений діяч мистецтв України.
Надруковано зі скороченнями.