У понеділок у Брюсселі розпочнеться черговий раунд переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом. Перемовини триватимуть до п’ятниці і будуть одними з найбільш напружених. Які переваги отримають пересічні громадяни України, якщо угода про асоціацію з ЄС (яка включає ЗВТ) буде підписана? На це запитання днями намагалися дати відповідь кращі експерти з євроінтеграції, бізнесмени та чиновники, яких зібрав для обговорення Національний інститут стратегічних досліджень.
Одним з найбільших плюсів від ЗВТ для українців стане відкриття нашого ринку, який нині дуже монополізований, вважає голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. На його думку, лише обрані компанії мають надвисокі прибутки і не допускають конкурентів. Через це якість та ціна продукції залишаються незадовільними. Проте є усталений стереотип: мовляв, коли на український ринок безперешкодно прийдуть європейські товари, вітчизняний бізнес не витримає конкуренції. Однак голова ради Національного банку України Петро Порошенко вважає, що це міф. «Наш бізнес готовий витримати конкуренцію у всіх галузях економіки», — переконував він учасників обговорення. Більш обережний в оцінках заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П’ятницький. Він зазначив, що ще до моменту підписання угоди нашим підприємцям слід бути готовими. А не сподіватися на те, що «якось воно буде».
У чому всі експерти, чиновники та бізнесмени одностайні, то це у тому, що альтернативи євроінтеграції немає. Незважаючи навіть на те, що прем’єр-міністр Росії Володимир Путін нещодавно пригрозив закрити кордон для українських товарів, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Проте фахівці пропонують паралельно з євроінтеграцією налагоджувати контакт з Митним союзом, до якого входять Росія, Білорусь та Казахстан. «Не має бути протиставлення Схід-Захід», — наголосив народний депутат, президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах. Член робочої групи Міністерства економічного розвитку і торгівлі з питань ЗВТ Володимир Сіденко також не бачить жодних суперечностей з євроінтеграційним курсом у тому, щоб налагодити тісніший контакт зі східними сусідами. А представник компанії ДПЕК у Брюсселі Анна Зволікевич підсумувала: «Для бізнесу немає питання або—або. Нам потрібен доступ на всі ринки». Зрештою ЄС, створюючи зони вільної торгівлі зі східними та південними сусідами, своєму бізнесу це забезпечує, то чому ми не можемо відкрити ринки і Заходу, і Сходу для наших підприємців?
До речі
Ще одним важливим кроком у наближенні до ЄС стало створення у Верховній Раді міжфракційного об’єднання «Європейський вибір», до якого, за словами народного депутата Анатолія Кінаха, увійшли депутати всіх партій, представлених у парламенті, окрім Комуністичної. Тепер ведуться переговори з Європарламентом, щоб там теж утворити об’єднання «Друзі України». Парламентська підтримка сприятиме як просуванню переговорів щодо угоди про асоціацію, так і імплементації європейського законодавства в Україні.