Програму вакцинації в Україні ніхто поки що не скасовував. Кажуть, що ця справа добровільна. Але медики настійливо рекомендують батькам не відмовлятися від планових щеплень своїх дітей. Фахівці твердять: лише імунопрофілактика на рівні 95 відсотків може виробити так званий колективний імунітет, що дасть змогу уникнути епідемій. Ситуацію загострює дефіцит вакцин у всій Україні.
Очевидно, централізована програма поставок дала збій. Ситуація із забезпеченням медзакладів Тернопільщини препаратами для щеплень дітей — критична. Практично порожні склади обласної СЕС: усе, що було, віддали лікарням і поліклінікам, а нових надходжень не одержували. Бракує ліків проти дифтерії, коклюшу, поліомієліту. Вакцинацію проти цих хвороб необхідно проводити, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, малятам в 3—4-місячному віці. Уже другий рік область недоодержує імунобіологічних препаратів. Щорічно на їхню закупівлю держава має виділяти 16 мільйонів гривень, на ділі до регіону доходить менше третини цих коштів, повідомляє наш спеціальний кореспондент у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.
Днями закінчилися вакцини для щеплень дітей до року і в херсонських поліклініках. В Одесі навіть за минулий рік недопоставили 70% від необхідної кількості вакцин. «Наприклад, пентаксиму привезли 46% від заявленої кількості. Через відсутність вакцини тільки від кору й краснухи недоприщепили 9800 дітей до 2 років», — цитує інформагентство «ГолосUA» завідувачку епідвідділу облСЕС Людмилу Красницьку.
Учора «Голос України» телефонував до кількох дитячих районних поліклінік столиці — в кабінетах, де провадять щеплення, пентаксину теж немає. Коли буде — не знають. При цьому міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець днями заявив, що у всіх областях країни вакцини є.
«Я відповідально кажу, що не тільки дитячої, а взагалі вакцини по Україні від 5% до 12%. Тобто: немає жодної області, де є нуль вакцин. Більше того, зараз наше міністерство охорони здоров’я робить усе, щоб провести якнайшвидше тендерні закупівлі й згідно з чинним законодавством визначити переможців. Думаю, що влітку вже буде запас вакцин на цілий рік за планом календаря», — сказав чиновник.
Міністр нагадав, що торік, коли багато людей відмовлялося від щеплень, був надлишок вакцин. Уже традиційно Міністерство охорони здоров’я обвинувачує журналістів у штучно створюваній проблемі, пов’язаній з вакцинами. Але, на жаль, від цього дефіцит не зникає. Раніше в ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що він виник у зв’язку з тим, що ДП «Укрвакцина» вчасно не змогло провести тендер на закупівлю вакцин через судовий розгляд навколо підприємства.
Імунологи кажуть: якщо не зробити за планом чергове щеплення — попередні не будуть ефективні. А це загрожує епідеміями, як це було з дифтерією в 1990-х і кором у 2006 році.