Довгу чергу на пропускному пункті «Довжанський» україно-російського кордону видно здалеку. Зрідка шеренга великовантажних машин місцями починає рухатися, але потім знову зупиняється та затихає. Ця картина спостерігається вже дві доби. Хури мають прописку різних країн — Туреччини, Чехії, Словаччини, Росії та ін. Цього дня черга складалася з більш ніж ста машин.
— Позаштатна ситуація склалася з кількох причин, — коментує начальник Луганської митниці Юрій Севастьянов. — По-перше, кілька днів тому в нашій місцевості ішов сніг з дощем, дороги були дуже погані, і перевізники вирішили відкласти поїздки, поки не наступлять сприятливіші дні.  Тільки-но визирнуло сонечко — всі відразу поїхали. По-друге, міжнародна асоціація перевізників видала одночасно дуже багато дозволів на перетинання кордону України в бік Російської Федерації. Крім того, більше 50% машин стоять завантажені насінням, яке відправляють  в Росію. Це соняшник, кукурудза, просо тощо. І все-таки головна причина в тому, що за технологічною схемою російська митниця не в змозі обробити більше 100 машин.
Того дня саме відбулася зустріч головного митника Луганської області та керівника Ростовської митниці. Росіяни пообіцяли прискорити процес проходження машин і приймати до 150 авто на добу. Тому луганські митники сподіваються, що протягом півтори доби черга зникне. Тим часом самі водії сприймають ситуацію спокійно. Владимир із Чернівців пояснює, що далекобійники до такого звикли.
Пропозицію митників перетнути кордон в іншому пропускному пункті водії не сприймають. Їм вигідніше стояти добу в черзі, ніж їхати в об’їзд 200 км і зазнавати  додаткових витрат. Як повідомив Юрій Севастьянов, із владою Свердловська існує домовленість про те, що організують пришляхову торгівлю продуктами та предметами першої потреби. Новину водії зустрічають без емоцій.
У цілому спокійну картину порушило несподіване видовище — колесами догори в кюветі лежала машина. Вдалося з’ясувати, що аварія сталася дві доби тому, вночі. Водій із Хмельницького стояв у черзі та заснув. Прокинувся через те, що машини почали рух, але не зорієнтувався в тумані, з’їхав з дороги та перекинувся. На щастя, водій не постраждав.