Кращих юних хіміків країни чекають Москва та Анкара
За підсумками Всеукраїнської шкільної олімпіади з хімії, яка відбулася в Луганську, однією з найкращих стала команда Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В активі юних фізматівців — два перші та два треті дипломи. До слова, боротьба була цікава та запекла — до Луганська з усіх усюд з’їхалися близько 150 кращих хіміків-школярів, які посіли призові місця під час олімпіад у своїх регіонах. За словами учасників, господарям вдалося організувати змагання на належному рівні. Це тим більше приємно, адже нинішній рік оголошено ЮНЕСКО роком хімії.
На відкриття олімпіади учнів приїхали привітати керівники міста й області. Всі соціальні моменти було вирішено, тож юним олімпійцям залишалося лише показати своє вміння у теоретичних та практичному турах.
Що ж до фізико-математичного ліцею, то  цей успіх, кажуть там, — не випадковий. Призові місця на олімпіадах з різних предметів для цього навчального закладу — швидше закономірність. На щастя, при Київському університеті вдалося зберегти унікальну школу (у колишньому Союзі таких було лише чотири), куди до 9 класу запрошують талановитих дітей з усієї країни, які захоплюються математикою, фізикою, хімією та інформатикою. У навчальному закладі вони живуть, харчуються та навчаються за державний кошт. Тож не дивно, що фізматівці насамперед телефонували, радуючи новинами з Луганська, батькам і улюбленому викладачу, заслуженому вчителю України Ларисі Перешиваній. За довгі роки роботи у ліцеї Лариса Михайлівна виховала чимало призерів всеукраїнських та міжнародних олімпіад, добрих фахівців і просто порядних людей.
Тепер у переможців змагання у Луганську напружений графік. Наприкінці квітня вони готуються представляти Україну на Менделеєвській олімпіаді у Москві. Опісля, у Харкові, триватимуть відбори, за результатами яких й буде сформовано нашу хімічну збірну. Кращі з кращих у липні поїдуть до Анкари — саме Туреччина цьогоріч прийматиме Міжнародну олімпіаду з хімії серед школярів.
На знімку (зліва направо): Тимофій Руденко (11 клас, 1-й диплом); Сергій Павленко (керівник і наставник команди, срібний призер Міжнародної олімпіади з хімії 2003 року); Андрій Хуторянський (11 клас, 3-й диплом); Друженко Тетяна (11 клас, 1-й диплом).
Фото автора.