На останньому засіданні Кабмін прийняв рішення виділити майже 150 мільйонів гривень на проведення невідкладних заходів для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та недопущення виникнення техногенної катастрофи на території смт Солотвино. На що в першу чергу спрямують кошти і чи достатньо їх буде — про це коротка розмова «Голосу України» з першим заступником голови Закарпатської ОДА Іваном Бушком (на знімку):
— На що витрачатимуться ці гроші?
— Під час останнього засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було визначено 8 першочергових заходів. А саме: забезпечення проведення проектних, науково-дослідних робіт та моніторингових досліджень, встановлення на їх підставі чітких меж небезпечних ділянок (вартість — 1,5 млн. грн.), здійснення першого етапу будівництва житлового масиву на 72 будинки для відселення мешканців смт Солотвино із прогнозованої зони карстових проваль (49,2 млн. грн.), зведення загальноосвітньої школи та дошкільного закладу (22,6 млн. грн.), будівництво інженерних комунікацій на території новобудов (59,7 млн. грн.), проектні роботи зі спорудження житлових будинків, школи, дошкільного закладу та прокладання інженерних комунікацій (3,4 млн. грн.), винесення окремих ділянок мережі водопостачання за межі зон можливих карстових проваль (7,052 млн. грн.), винесення також окремих ділянок мережі каналізації (5,3 млн. грн.) і ліній електропостачання для забезпечення електроживлення місцевого водоканалу (0,804 млн. грн.). Повторюся, що це — першочергові заходи.
— Як довго триватиме той комплекс робіт?
— На мою думку, щонайменше два роки.
— Як щодо діяльності двох унікальних алергологічних лікарень, адже їхніх послуг постійно потребують хворі на астму жителі всієї України...
— При проведенні науково-дослідних робіт та моніторингових досліджень передбачено також вивчити, де розташувати соляний купол. За умови належного фінансування ці роботи можуть розпочатися приблизно через три місяці. Після їхнього завершення науковці та геологорозвідники встановлять нові місця для видобутку солі та розташування обох алергологічних лікарень — обласної й української. Треба буде трошки потерпіти, оскільки все це відбуватиметься вже на другому етапі робіт.
— Скільки загалом треба грошей, щоб у Солотвині та навколо нього повністю нормалізувати ситуацію?
— Згідно з попередніми розрахунками науковців — майже 800 мільйонів гривень. Звичайно, сума немала навіть у масштабах держави... Але й далі зволікати з розв’язанням цієї проблеми ніяк не можна!
Розмовляв Василь НИТКА.
Фото автора.