У бюджеті Бахчисарая не вистачає коштів на розробку історико-археологічного опорного плану і визначення історичних ареалів міста. Через це одна з найбільших визначних пам’яток Криму — Ханський палац — може не потрапити до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
За словами директора науково-дослідного інституту пам’яткохоронних досліджень Олени Сердюк, у 2003 році Ханський палац було внесено до Національного попереднього переліку пам’яток України для внесення в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в 2004-му виконано документацію. Але місто досі не має меж, історичних ареалів і охоронних зон. «До 1 вересня (2011 року. — Авт.) офіційну номінацію Бахчисарай повинен здати в ЮНЕСКО, в Париж, рішення про межі ареалу можна було виконати за цей час», — сказала Олена Сердюк на засіданні робочої групи з аналізу стану й ефективності використання об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Криму.
Але, на думку міського голови Бахчисарая Костянтина Рубаненка, виконати ці роботи власним коштом місто не може, оскільки розмір бюджету на цей рік становить 11 мільйонів гривень, а на розробку потрібної документації необхідно 100—120 тисяч гривень. Заступник голови Ради міністрів АРК — міністр економічного розвитку й торгівлі Катерина Юрченко пообіцяла посприяти у вирішенні цього питання.
«Бахчисарай і Бахчисарайський район — найважливіше місце в Криму, що стосується історичних пам’яток, ареалу і так далі. З огляду на те, що міський бюджет невеликий, тут однозначно потрібно залучати і заповідник (Бахчисарайський історико-культурний заповідник. — Авт.), і Раду міністрів, і, можливо, кошти, які є в бюджеті розвитку Автономної Республіки Крим, для того, щоб допомогти вирішити це питання. Інакше, якщо ми говоримо про те, що в ЮНЕСКО Бахчисарайський заповідник за цих умов не проходить номінацію, якщо там немає історичного ареалу, то питання дуже серйозне», — підкреслила Катерина Юрченко.