Сьогодні у Ніжинському державному університеті презентують... капелюх Гоголя! Подейкують, що його знайшли під час будівельних робіт у тій частині Гоголівського корпусу університету, де у ХІХ столітті знаходились спальні учнів Гімназії вищих наук. Експерти майже в один голос заявили, що головний убір належав уславленому письменнику.
На думку декана історичного факультету Лариси Мицик, знахідка має велике практичне значення. Справді, минулого тижня, коли студенти почали приміряти капелюх Гоголя, лише на цьому факультеті успішність навчання зросла на 24%, що засвідчили результати модульного контролю. 
Можна припустити, що такі видатні випускники Ніжинської вищої школи, як Микола Гоголь, Олександр Афанасьєв-Чужбинський, Євген Гребінка, Віктор Забіла, Нестор Кукольник, Аполлон Мокрицький завдячують своїми творчими злетами чудодійній силі цього капелюха. За відгуками студентів, які вже користувались ним, вони відчувають, як розумнішають не щоднини, а щохвилини.
Деякі викладачі пропонують зобов’язати носити капелюх Гоголя всіх студентів університету. Ми також вважаємо, що ця знахідка варта того, щоб бути запатентованою, а також внесеною до Книги рекордів Гіннесса, — і завдяки своїм розмірам, і як унікальний, досі ніде не зафіксований спосіб здобування знань.
Цікаво відзначити, що ніжинські бізнесмени вирішили відразу впровадити це відкриття у виробництво. Вони переконані, що такі капелюхи охоче купуватимуть усі, хто займається розумовою працею.