Забезпечення прав дітей з інвалідністю у контексті виконання Конвенції ООН про права дитини та створення їм умов для розвитку системи інклюзивних послуг учора обговорювали під час «круглого столу», організаторами якого є Інститут законодавства Верховної Ради спільно з парламентським Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і представництвом ЮНІСЕФ в Україні. Серед учасників — народні депутати, представники урядових установ, органів місцевої влади та громадських організацій.

Голова профільного комітету Валерій Сушкевич зазначив, що Комітет ООН з прав дитини схвалив підписання і ратифікацію Україною Конвенції про права інвалідів. Водночас він підкреслив, що обмеження прав дитини з інвалідністю в нашій державі — найбільша дискримінація.
За його словами, Комітет ООН з прав дитини особливо занепокоєний ліквідацією Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту і передачею його функцій Державній службі, оскільки це становитиме загрозу існуючому професійно-технічному потенціалу галузі захисту дітей.
Валерій Сушкевич наголосив на удосконаленні українського законодавства стосовно прав дітей-інвалідів і взагалі прав маленьких громадян. А також відзначив, що Конвенція з прав дитини має певний пріоритет над іншими законодавчими актами в цій галузі. Йшлося і про те, що дитину з обмеженими фізичними можливостями батьки мають право залишити в інтернаті. Однак до цього є зауваження з боку ООН. Тому виникає запитання: чи варто це декларувати в українському законодавстві?
Голова профільного комітету наголосив, що треба мінімізувати соціальну ізоляцію дітей в інтернатних закладах. Над цим, за його словами, держава працює, і вже є певні зрушення, але ще залишається дуже багато проблем. «Розмови відбулися на всіх рівнях, включаючи Президента. Я розповів про Ніжинський інтернат і про порушення там прав дітей-інвалідів та висловив пропозиції. Адже заклади укомплектовані лише на 60—70 відсотків від того, що передбачено чинним законодавством. На жаль, рішення поки що не прийнято», — сказав народний депутат.
Парламентарій сподівається, що «круглий стіл» закладе основу для формування державної політики стосовно захисту прав дітей-інвалідів.
А представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо вважає, що в українській державі є достатній фінансовий та інтелектуальний потенціал для переведення дітей з інтернату в сім’ю. Також треба думати над забезпеченням їх освітою в звичайних загальноосвітніх школах та зміною існуючої системи виховання, яка має ґрунтуватися на талантах і можливостях дітей, а не на їхніх вадах.
Представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо, заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України Сергій Бритченко, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич (зліва направо) під час «круглого столу» на тему: «Захист прав дітей з інвалідністю у світлі Конвенції ООН про права дитини: питання взаємодії держави та громадянського суспільства».