Єдиним позитивом законопроекту про пенсійну реформу є накопичувальна система. Про це заявив колишній перший заступник міністра праці і соціальної політики (2005—2010 роки) Павло Розенко.
Він вважає, що перед тим, як підвищувати пенсійний вік, влада має зробити все, щоб збільшити тривалість і покращити якість життя громадян. Екс-урядовець сказав, що фактично вся наукова і громадська еліта країни визнали цей законопроект непрофесійним і таким, який не має право на подальше існування.
П. Розенко підкреслив, що документ недосконалий, не реформує пенсійну систему, а навпаки — розбалансовує та передбачає зміни за рахунок малозабезпечених пенсіонерів. Найбільше від цього втратять люди, які отримуватимуть мінімальні пенсії (від 750 гривень до 2 тисяч).
П. Розенко переконаний, що збільшити виплати можна тільки за умови легалізації тіньової економіки та підвищення зарплат, якості і тривалості життя громадян. Тому уряд має змінити ідеологію проведення реформи. Зокрема, відмовитися від підвищення пенсійного віку, страхового стажу. А натомість має більш серйозно підійти до реформування системи спеціальних пенсій, а також подати принципово інший документ, який мав би комплексний характер.