Не сьогодні, як завжди, а лише 18 квітня зможуть дістатися на дачні ділянки на пільгових умовах пенсіонери Херсона. Приватним човнярам тільки того й треба: не дрімай, Хомко, на те вона весна!
«На протилежний берег Дніпра, де розташовані городи, можна дістатися єдиним шляхом — водним, — каже народний депутат України наша землячка Катерина Самойлик. — Важко переоцінити роль цих продовольчих баз для мешканців обласного центру. Власноруч вирощена городина допомагає людям виживати в умовах інфляції, тотального подорожчання харчових продуктів, підвищення тарифів на все і вся, заборгованості у зарплаті. І от цю чи не єдину надію на виживання відбирають...»
Річковики «у темі», але у них свої аргументи: без державних субвенцій теплоходи просто не зможуть вийти.
А з субвенціями — біда. На цей рік залишено їх торішній обсяг — 1,6 мільйона гривень. Та вся проблема в тому, що держава ці кошти «забуває» виплачувати. Досі не повернутий річковикам минулорічний борг становить 700 тис. грн.
З огляду на ситуацію місцева влада урізала кількість транспорту і графік дачних перевезень: чотири рейси трьома катерами на тиждень. Безплатні поїздки — всього раз на два тижні!
«Ми обурені тим фактом, що пенсіонери будуть змушені відривати від своїх крихітних пенсій гроші, аби дістатися до дачних ділянок, які їх тримають і фізично, і морально, — підкреслює Катерина Самойлик. — Тут вихід один: посилення державної підтримки Херсонського річпорту, яка полягає у поверненні торішнього боргу і фінансуванні нинішніх перевезень пільговиків».
Без фінансового сприяння навіть ті три катери з наявних дев’яти просто не зможуть покинути місця зимової стоянки.
І ще одне. Начальник Херсонського представництва ДП «Адміністрація річкових портів» Володимир Бородін на зустрічі з представниками дачних кооперативів не сказав, скільки коштуватиме проїзд на городи у плавнях, повідомивши: «Ціна встановлюватиметься залежно від вартості пального. На сьогодні тендерні пропозиції сягають 12,75 гривні за літр...»
Катерина Самойлик запевнила, що своїх виборців наодинці з бідою не залишить. Міська влада тим часом перетрушує бюджет із тим, щоб не залишити старих людей на березі відчаю. Може, щось і «витрусять».