Шановний  Миколо Яновичу!
24 березня 2011 року в місті Кривій Ріг відбулося виїзне засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації з вивчення стану виконання іноземним інвестором «Міттал Стіл Німеччина ГМБХ» умов договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь».
Народні депутати України відвідали найбільші інвестиційні об’єкти ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (сучасна назва Криворіжсталі) у виробничій і соціальній сферах.
Члени комісії встановили, що станом на 31 грудня 2010 року умови договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» (зі змінами, внесеними у 2009 році внаслідок дії форс-мажорних обставин) виконуються вчасно та у встановлених обсягах.
Нині підприємство успішно долає наслідки світової фінансової кризи, працює ефективно та прибутково, збільшує розміри інвестицій у модернізацію основних виробничих фондів та об’єкти соціальної сфери, не має заборгованості перед бюджетом та з виплати заробітної плати. Середньомісячна заробітна плата одного працівника є однією з найвищих у галузі і без урахування виплат за системою добровільного звільнення становила в 2010 році 3 947,7 гривні.
Окремі соціальні проекти ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», такі, як будівництво житла для своїх працівників (збудовано чотири будинки на 416 квартир) та здійснення медичного страхування працівників (розмір страхових виплат становить до 30 тисяч гривень на одну особу), на сьогодні є абсолютно унікальними, не мають аналогів не лише в гірничо-металургійному комплексі, а й узагалі в економіці України.
Проте значне занепокоєння народних депутатів України — членів комісії спричинило вимивання обігових коштів підприємства внаслідок істотного зростання заборгованості бюджету перед ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з невідшкодованого ПДВ, з обов’язкових незаконних авансових платежів податку на прибуток, а також неконтрольоване зростання кількості перевірок господарської діяльності підприємства з боку державних контролюючих органів.
Крім цього, діяльність 36-тисячного трудового колективу ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» істотно дестабілізується внаслідок необ’єктивних та упереджених перевірок різних державних контролюючих органів. Незважаючи на вимоги Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», кількість перевірок на підприємстві у 2010 році збільшилась майже на 40 відсотків, а це — 591 перевірка.
Очевидно, що за кількістю перевірок державних контролюючих органів підприємство сміливо можна вносити до Книги рекордів Гіннесса!
Зокрема, тільки 28 березня 2011 року для проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на підприємство прибули 37 (!) екологічних інспекторів. Масштаби кількості перевіряльників вражають — на ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» мобілізовано 49 (!) відсотків чисельності всього центрального апарату Державної екологічної інспекції.
З огляду на викладене та враховуючи вкрай негативний вплив такої ситуації на роботу багатотисячного трудового колективу ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та інвестиційний імідж України, просимо:
1. Вжити заходів щодо ліквідації заборгованості держави перед ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з ПДВ та забезпечення автоматичного відшкодування поточного ПДВ;
2. Припинити незаконну практику стягнення з підприємства авансових платежів з податку на прибуток;
3. Перевірити обґрунтованість значної кількості перевірок господарської діяльності підприємства з боку державних контролюючих органів та відповідно до чинного законодавства різко обмежити їхню кількість.
У зв’язку з тим, що вищезазначені питання розглянуть на найближчому засіданні комісії, про результати розгляду цього звернення просимо повідомити до 18 квітня 2011 року.
З повагою,Євген МАРМАЗОВ,голова комісії.