Буквально за три останні роки приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс» відомого українського аграрника Сергія Костючка, яке орендує 32 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь на теренах Рівненської, Волинської та Тернопільської областей, здійснило справжній прорив у тваринницькій галузі, починаючи її фактично з нуля. Переконливий аргумент: нині підприємство щодня виробляє по 50 тисяч літрів молока, які становлять вагому складову продовольчої безпеки України. Заодно суттєвий поступ підприємства намітився і стосовно хлібо- та цукрозабезпечення, адже значуща частка зерна та цукру в державні засіки закладається саме від ПП «Агро-Експрес-Сервіс». 

Молоко «зчитують» комп’ютери

Прикладом новаторського високоефективного ведення тваринництва «Агро-Експрес-Сервісом» є комплекс у селі Башарівка Радивилівського району Рівненської області. Він постав на місці, де ще за радянських часів діяла доволі потужна ферма, від якої, на жаль, пізніше залишилася пустка та руїни. Лідія Повх, яка пропрацювала 18 років зоотехніком на згаданій фермі, розповідає:

— На щастя, в село зайшов інвестор «Агро-Експрес-Сервіс». За кілька років звели сучасний комплекс з дев’яти корівників, поставили на відгодівлю понад дві тисячі голів дійного стада, встановили системи утримання худоби, доїння за найсучаснішими європейськими зразками. Тут отримали роботу я і близько сотні моїх земляків, спеціалістів тваринництва.

На тваринницькому комплексі в Башарівці весь виробничий процес автоматизовано. Тут діє система автоматичного доїння корів «ДельПро» відомої світової фірми «ДеЛаваль», яка застосовується за прив’язного утримання великої рогатої худоби (ВРХ) і забезпечує, зокрема, пряме (по молокопроводах) надходження молока від корів до холодильних установок. З допомогою комп’ютерів ведеться різнобічний підрахунок: від обсягів продукції до її якості. На спеціальних чипах фіксується фізичний стан кожної корови, її родовід, визначається подальший виробничий потенціал, що дає змогу ветеринарній, зоотехнічній службам детально розробляти план утримання кожної корови: по балансу кормів, профілактиці, лікуванню, комплектаціях груп. В корівниках, наповнених високопродуктивною ВРХ голштинської та української чорно-рябої порід, діє новітня система вентиляції, теплоізоляції, теплорегулювання тощо.

— Працювати в таких умовах дуже комфортно, — каже доярка Лариса Костюк, котра прийняла на догляд одну з перших груп нетелей, привезених «Агро-Експрес-Сервісом» із Німеччини, — водночас відповідально. Це стосується як дисципліни праці, так і якості продукції. Зрештою, зарплата доярки напряму залежна від надоїв молока. У своїй групі, що нині налічує 75 голів, маю, зокрема, корову-рекордсменку, продуктивність якої в день 45 літрів. Це моя улюблениця. Утім, до всіх корів треба ставитися з ласкою, тоді й віддача від них краща.

Крім Башарівки, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» активно запроваджує тваринництво ще на двох дільницях. Наймасштабніше — на теренах Підгаєцької та Війницької сільських рад Млинівського району Рівненської області. А в перспективі планує поєднати рослинництво із тваринництвом на всіх восьми виробничих підрозділах, де в середньому обробляється по чотири тисячі гектарів землі.

На одній із таких дільниць — восьмій, із центром у селі Підгайці Млинівського району, яку створено рік тому, в розпалі повномасштабна реконструкція фермських приміщень. Так, у селі Озліїв уже суттєво оновлено два корівники. На черзі ще два. Тут плановано утримувати 1600 голів молодняка. Загалом колись, у найкращі часи для тутешнього господарства, воно мало на своєму утриманні 2100 голів великої рогатої худоби, з них шість сотень голів дійного стада. Цю кількість, за словами директора дільниці Миколи Вегери, планується суттєво збільшити. А з кількістю зробити ставку на якість. У цьому напрямі вже відбулися перші реформування. Зокрема, завезено поголів’я більш продуктивних порід. Вивірений підхід і в питанні кормозабезпечення, що дало перші позитивні результати. Принаймні, надої молока порівняно з минулорічним періодом збільшилися удвічі.

Рослинництво з тваринництвом — як гармонія в родині

Чому підприємство, яке ввійшло до когорти лідерів агропромислового розвитку України (насамперед, завдяки рослинницькій галузі), останнім часом упевнено почало торувати попутній шлях — тваринницький?

Генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко, відповідаючи на це запитання, вдається до простого житейського порівняння: «Рослинництво без тваринництва — це щось на кшталт неповної родини, а разом вони утворюють своєрідну гармонію. По-друге, одне без іншого не може існувати в екологічно чистій системі, а природна органіка — це й економія для господарства, і підмога посівам. Загалом «Агро-Експрес-Сервіс» створив хороший земельний банк, і його цілком достатньо, щоби бути серйозним гравцем на ринку. Тим паче, що завдяки науці, високоефективній організації праці, високопродуктивній техніці та, що найголовніше, старанням наших трударів вдається вирощувати солідні врожаї зернових, цукрових буряків, ріпаку. Але різний досвід (і предків, і побачений за рубежем, і, зрештою, власний) підштовхує до думки, що поряд із рослинництвом потрібно розвивати і тваринництво, що ми й робимо. Загалом я прихильник навіть не стільки стабільного економічного розвитку, скільки такого, що, можливо, випереджає час, спрямованого на завтрашній день. Навіть не беруся відповідати на запитання «Легко це чи важко?» Найлегше, мабуть, як у тій біблейській притчі, закопати два таланти, а потім, нічого не роблячи, повернути їх господареві. Але не цей шлях маємо вибирати, а той, що спрямований на перспективу. Тоді й Україна ставатиме економічно сильнішою».

Олександра ЮРКОВА, Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

Авторитетна думка

Надія ПЕРЕХОДЬКО, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

— «Агро-Експрес-Сервіс» є не лише одним із найбільших виробників валової продукції на Рівненщині (питома вага його у виробництві сільгосппродукції в області — близько 13 відсотків), але й своєрідним аграрним маяком для всієї України. В тому ж таки масштабному та новітньому проекті щодо прив’язного утримання високопродуктивних порід ВРХ. Або ж у створенні сучасних індустріальних машинно-тракторних парків, які є своєрідним ноу-хау в нинішні часи і в яких на перший план виходить турбота про селянина-трударя.

Олексій СКАКУН, голова Агропромислового союзу Білорусі, керівник одного з найпотужніших сільськогосподарських підприємств цієї країни «Остромечево», член вищого законодавчого органу Республіки Білорусь Національних Зборів:

— Відвідавши Україну та ознайомившись з розвитком «АЕСу», я згадую, як раніше керманич «Агро-Експрес-Сервісу» Сергій Костючко зі спеціалістами приїздив до нас переймати досвід господарювання. А наразі уже стає доцільним робити зворотні візити з такою ж місією.

Генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко.

Тваринники ферми в селі Озліїв Млинівського району раді перемінам, які тут останнім часом відбуваються.