Футбол. Контрольний матч національних збірних. Україна — Італія. 0:2. Голи: Россі, 27, Матрі, 81.
Україна: Шовковський, Федецький, Ракицький, Тимощук, Ощипко, Степаненко, Ротань (Олійник, 76), Алієв (Девич, 53), Гусєв, Ярмоленко, Селезньов. Тренер — Юрій Калитвинцев.
Італія: Вівіано, Маджо (Сантон, 46), Гастальделло, К’єлліні (Асторі, 17), Крішіто, Ночеріно, Маркізіо (Пароло, 89), Монтоліво, Аквілані (Джовінко, 46), Россі (Матрі, 62), Джилардіно (Бонуччі, 76). Тренер — Чезаре Пранделлі.
Вилучено Асторі (75, друге попередження).
Рефері — Олексій Ніколаєв (Росія).
29 березня. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 16 000 глядачів. 5 градусів.
Події останнього тижня змусили ще раз переконатися в старій істині: не варто казати гоп, поки щось не перескочив... Либонь, одиниці з нашої команди не давали надоптимістичні інтерв’ю. Більшість розповідала, що іншого результату, ніж перемога над Італією, і бути не може.
Про проблеми суперника, зокрема в обороні, висловлювався і наставник нашої команди. Але реалії виявилися значно прозаїчнішими. Адже гості переконливо довели свою перевагу. І навіть опинившись у меншості, збільшили рахунок. Одне слово, ані результат, ані зміст гри українського колективу категорично не можуть задовольнити вболівальників.
А як добре все починалося. Уже на другій хвилині наші могли повести в рахунку. Ракицький потужно пробив, але м’яч влучив у бокову стійку італійських воріт. Не поталанило. Потім удар Федецького відбив воротар. Взагалі всі намагання наших футболістів впродовж поєдинку пробити Вівіано виявилися марними.
Натомість гості двічі забивали у ворота Шовковського. Спершу це зробив Россі, котрий скористався неузгодженістю дій української оборони.
У другому таймі українці спробували збільшити темп. Реальна можливість зламати хід боротьби виникла, коли за 15 хвилин до завершення основного часу гості залишилися в меншості. Другу жовту картку (а за нею і червону) отримав Гастальделло. Однак усі спроби наших виявилися безрезультатними. А от італійці, втративши бійця, як уже згадувалося, не знітилися і забили нам другого м’яча.
Як на мене, не найкращий матч зіграли чи не всі наші футболісти. Але особливо невдало вони діяли в атаці. Це стосується насамперед Селезньова. І тут можна казати про те, що, можливо, варто було б тренерському штабові раніше випустити на поле Девича.
Звичайно, бракувало Шевченка, Михалика, Чигринського, Мілевського, Коноплянки... Важко щось вимагати від Алієва, котрий фактично не провів жодного підготовчого збору взимку.
Отже, Україна вшосте в своїй історії програла збірній Італії. Чотириразові чемпіони світу тепер ведуть перед із загальним рахунком 12:2!
— Я попросив футболістів грати агресивніше, і вони намагалися це робити, — сказав журналістам Чезаре Пранделлі.
— Ви хотіли подивитися на нових виконавців у двох останніх матчах?
— Так. Особлива увага була до гравців середньої лінії, але в принципі я ними задоволений.
— Чого повинна очікувати Італія після цієї зустрічі?
— Ми одержали відповіді на деякі питання, тому з’явилося більше ясності, ми почали грати набагато впевненіше.
— У другому таймі ви були емоційнішим. То, мабуть, друга половина сподобалася вам більше?
— Так, бо я побачив, що хлопці хочуть привезти додому перемогу. І, звичайно, приємно, коли твоя команда перемагає навіть у меншості.
Прокоментував події на полі і виконуючий обов’язки тренера української національної команди Юрій Калитвинцев.
— У першому таймі ми занадто поважали суперника. Пропустили м’яча, бо італійці виявилися спритнішими в нашому воротарському майданчику. У другому таймі ми мали певну перевагу, але підвела анархія в обороні. Ми ризикували, бо хотіли відігратися. Другий гол було забито через божевільну помилку. Але, повторюю, ми ризикували. Гра сьогодні — це плюс, результат — мінус.
— Чи влаштовує вас гра нашої команди першим номером?
— Хотіли сподобатися вболівальникам.
— А чи позначилося на діях збірної України відсутність Андрія Шевченка?
— І врахуйте, що оборонців деяких не було. Коли є більший вибір гравців, звичайно, це краще.
— Який вплив цей результат матиме на рішення виконкому ФФУ про затвердження тренера національної збірної?
— Запитаєте членів виконкому...
P. S. Учора відбулося довгоочікуване засідання виконкому ФФУ. Тренера так і не обрали. Калитвинцева залишили виконувачем обов’язків. Нові вибори призначили на 21 квітня.
На знімках: фрагменти київського матчу.
Фото Сергія БОРЩЕНКА.