Створення прозорого ринку сільськогосподарської землі стане потужним стимулом для піднесення агропромислового комплексу країни. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Валерій Бевзенко, повідомляє прес-служба партії.
На думку народного депутата, приватні власники більш ефективні землекористувачі, ніж колективні. «Із приходом на землю приватного власника підвищилися не тільки врожаї, а й культура агрокористування», — зазначив В. Бевзенко. За словами політика, в нинішньому році буде врегульовано багато питань, які стосуються земельних відносин, що дасть змогу зняти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. «Зняття мораторію не тільки дасть можливість вивести з тіні де-факто наявний ринок землі, а й забезпечить контроль держави в цій сфері. Земля стане товаром, який приноситиме гідний дохід її власникові та користь державі», — заявив парламентарій. Він також відзначив, що в законопроекті, який готується на розгляд парламенту, передбачається 20-річний період, коли українська земля може перебувати винятково у власності фізичних осіб — громадян України. По закінченні цього терміну власниками землі зможуть стати не тільки фізичні особи, а й  юридичні — резиденти України.
У свою чергу народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх повідомив, що завершується розробка законопроекту про земельний кадастр, який забезпечить точний облік всіх ділянок та їхніх власників. «Земельний кадастр — це чітка формула обліку всіх активів, об’єктів земельного фонду України, де вони діляться на землі сільгосппризначення, лісового, рекреаційного, промислового призначення і місцевих населених пунктів — сіл, селищ, міст і загалом країни», — пояснив Г. Смітюх. Але, з другого боку, на його думку, держава має захистити й тих людей, які не скористалися правом на землю або в майбутньому мають право скористатися цією можливістю відповідно до ст. 14 Конституції, створивши спеціалізований Державний земельний банк за рахунок золотовалютного запасу України.