Попередня оцінка національного проекту «Відкритий світ», у рамках якого планується ввести в українських школах мультимедійні уроки, забезпечити всіх школярів комп’ютерами і побудувати наднову систему зв’язку четвертого покоління (4G), становить 675 мільйонів доларів. Про це вчора журналістам заявив керівник проекту Ігор Курус.
— Це поки що приблизні цифри. У березні ми оголосили тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), і я сподіваюся, що до кінця року матимемо бізнес-план «Відкритого світу» і зможемо визначити реальну його вартість, — пояснив він.
За словами І. Куруса, від самого початку проект задумувався як приватно-державний, тобто кошти на нього підуть із бюджету та з кишень інвесторів. Наразі тривають переговори з останніми й водночас проводиться інвентаризація шкіл.
— Це досить трудоємний процес, який забирає багато часу і ресурсів. Ми хочемо отримати реальну картину того, скільки нині в школах є доступної техніки, комунікаційного і комп’ютерного обладнання, наскільки готові вчителі працювати з комп’ютером. Адже у нас 600 тисяч педагогів, яких треба навчити працювати з Інтернетом та ІKT-технологіями, — зазначив І. Курус.
Він також додав, що проект розрахований на п’ять років, і до кінця 2015-го його планують впровадити в усіх вітчизняних школах.
— Ми кажемо про те, щоб залучити всі без винятку школи, і сільські насамперед, тому що там — найбільші проблеми з освітою, — уточнив Ігор Курус.
Нагадаємо, що в серпні 2010 року Президент України Віктор Янукович обрав «Відкритий світ» серед національних проектів, які підлягають першочерговій реалізації.