Чи втішать вони нас?
«За 25 років ми не розв’язали жодної чорнобильської проблеми. А головне — не змогли ліквідувати джерело всіх проблем, а також перепоховати заховані в землю тисячі тонн радіоактивних відходів. Тепер вони забруднюють нашу воду», — зауважив під час учорашньої прес-конференції представник профспілки у Чорнобильській об’єднаній організації Микола Тетерін. «З 1986 року навколо Чорнобиля відбулися серйозні зміни. Все це значно покращило екологічну ситуацію на радіоактивно забруднених територіях», — це теза «круглого столу», який відбувся днем раніше.
Напередодні 25-річчя Чорнобильської катастрофи прес-конференцій, присвячених наслідкам трагедій, побільшало. Цікаво, що учасники таких заходів часто дають кардинально протилежні оцінки нинішній ситуації в зоні відчуження. Все залежить від поставленої мети. Так, на вчорашній прес-конференції «Особливо важка ситуація, або Розпад Чорнобильської зони відчуження» голова Атомпрофспілки Валерій Матов, голова профкому ДСП «ЧАЕС» Євген Козлов та Микола Тетерін інформували суспільство про загрозливу ситуацію в зоні та проблеми з проведенням робіт із ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС через хронічне недофінансування програми ЧАЕС і зони відчуження. Учасники були спільні в думці, що найголовніша проблема — «неадекватне ставлення уряду до чорнобильських потреб».
Щодо «круглого столу» «Державна політика подолання наслідків аварії на ЧАЕС: час змін настав», то він мав зовсім іншу мету: підготувати суспільство до перегляду зон радіоактивного забруднення територій з наданням їм у подальшому пільгового оподаткування, оскільки вже нині там працюють підприємства, які можуть поліпшити соціально-економічну ситуацію в зоні відчуження. До слова, всупереч чинному законодавству на забруднених територіях реалізуються десятки соціальних і економічних проектів, туди надходять інвестиції. І навіть іноземні. Як повідомив перший заступник голови Житомирської облради Микола Олещенко, іноземні інвестиції вкладаються навіть у господарські об’єкти Народицького району. Хоча, зрозуміло, збувати продукцію, вирощену і вироблену у відселених пунктах та 30-кілометровій зоні, проблематично.
Окрім того, враховуючи катастрофічний брак коштів на виплати пільг і компенсацій для потерпілих у результаті аварії, є ідеї переглянути і законодавство щодо соціального захисту цих категорій пільговиків: що менше пільговиків, то більша економія бюджету.
Президент України Віктор Янукович нещодавно заявив, що цей рік стане роком рішень по Чорнобилю. Суспільству залишається тільки дізнатися: яких саме рішень.