1 квітня — в день народження Миколи Гоголя — у Полтаві вже традиційно проходив театральний фестиваль «В гостях у Гоголя», проте цього разу не судилося...
До речі, цього року участь у фестивалі зголосився взяти навіть один із найстаріших у Росії Державний академічний театр драми імені О. С. Пушкіна з Санкт-Петербурга — так званий Олександринський. Зазвичай він гастролює за кордоном і навіть у Росії виступає лише в рідному місті та Москві. Але керівництву театру і акторам дуже вже кортіло побувати на батьківщині Миколи Гоголя. Однак фестиваль не відбудеться через «фінансові причини». Чиновники облдержадміністрації пояснюють це змінами, викликаними новим Податковим кодексом, отож театр не зміг вчасно отримати грант на 70 тисяч гривень, призначених для фінансування фестивалю.
Не все зрозуміло і з самим приміщенням театру імені М. Гоголя у Полтаві, на сцені якого й мали відбуватися фестивальні вистави. Кілька років тривала так звана реконструкція, і зрештою на початку нинішнього театр офіційно відкрили. Але лише для... чиновників. Оскільки приймати ні глядачів, ні самих акторів приміщення досі не готове.
— Адміністрація театру не відповідає за ремонт, — пояснює його директор Олексій Андрієнко. — Ми не замовники й не розпорядники. 28 вересня 2008 року нас попросили звільнити приміщення у зв’язку з капітальним ремонтом. І працівники театру пішли, як то кажуть, на вулицю. Нам самим довелося шукати тимчасового притулку, прилаштовувати декорації. Добрі знайомі з «Полтавагазу» виділили для репетицій частину приміщення на вулиці Козака. Ректор університету економіки й торгівлі Олексій Нестуля, з яким у шкільні роки грали в театрі юного глядача, за невелику орендну плату взяв під своє крило симфонічний оркестр. За оренду залу в міському Будинку культури та Палаці дозвілля «Листопад», щоб показати виставу, доводиться платити 6—10 тисяч гривень. Від колег знаємо, що таких цін немає в жодному місті України. Можна лише уявити, як ми чекали повернення в рідні пенати! Отже, залишається лише попросити вибачення у самого Миколи Васильовича, що любителі театру так і не погостюють у нього цієї весни.