Про це заявили організатори проекту «Донецьк без тютюнового диму!», які перевірили 62 заклади громадського харчування в обласному центрі.
З’ясувалося, що 85 відсотків оглянутих закладів не дотримуються вимог антитютюнового законодавства. Власники зобов’язані відвести для обслуговування відвідувачів, які не палять, щонайменше 50% площі. При цьому зал для некурців має бути розташований так, щоб дим не розповсюджувався на цю територію. Крім того, всюди повинна висіти наочна інформація про шкоду куріння або про заборону куріння в цьому місці.
«Найкращі показники з дотримання норм — у закладів, де запроваджено 100-відсоткову заборону куріння: головним чином у їдальнях, закусочних та ресторанах швидкого харчування, — зазначила керівник проекту Тетяна Дурнєва. — Відвідуючи такі заклади, клієнти не затримуються надовго. Однак і тут мають місце порушення: відсутні спеціальні таблички про заборону паління. Набагато гірша ситуація із дотримання антитютюнового законодавства у кафе та ресторанах, де курити дозволяється. Жоден із таких закладів не виконує законодавство на 100 відсотків. Для осіб, які не курять, виділяється менше половини площі, а близько 10 відсотків відвіданих волонтерами кафе та ресторанів не мають окремої зони для некурців. В половині закладів зони не розділені, і дим розповсюджується всією територією. Навіть якщо ресторан має окремий зал для різних категорій відвідувачів, у 60 відсотках випадків для того, щоб потрапити до залу для некурців, потрібно пройти через зал для курців».
Організатори проекту стверджують, що в Донецьку практично неможливо відвідати кафе та уникнути тютюнового диму — за винятком точок швидкого харчування. Тож некурцям залишається або відвідувати лише такі заклади, або сидіти вдома.