3 вересня 2014 р. у Державному науково-дослідному інституті будівельних конструкцій відбулось громадське обговорення роботи «Енергоресурсозберігаючі мінеральні в’яжучі речовини та композиційні будівельні матеріали на їх основі» Пушкарьової К. К., Дворкіна Л. Й., Градобоєва О. В., Зайченка М. М., Кагановського О. С., Плугіна А. А., Тимошенка С. А., Шабанової Г. М., висунутої Київським національним університетом будівництва і архітектури на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2014 рік.

Робота присвячена створенню теоретичних, експериментальних та методологічних основ енергоресурсозберігаючих мінеральних в’яжучих речовин і конкурентоспроможних композиційних будівельних матеріалів на їх основі.

Авторами розвинуто фізико-хімічні й термодинамічні основи синтезу мінералів та їх гідратації для отримання штучного каменю з наперед заданими властивостями, положення колоїдної хімії та фізико-хімічної механіки мінеральних в’яжучих речовин і композиційних матеріалів. На цій основі розроблено способи інтенсифікації твердіння мінеральних в’яжучих речовин і композиційних матеріалів на їх основі, методологію багатопараметричного проектування складів будівельних композиційних матеріалів з наперед заданими властивостями, технологічні аспекти використання дисперсних речовин, у тому числі техногенного походження (золи, шлаки тощо), при отриманні будівельних композиційних матеріалів з покращеними експлуатаційними властивостями. Створено конкурентоспроможні композиційні матеріали нового покоління на основі модифікованих мінеральних в’яжучих речовин: спеціальні цементи та бетони, у т. ч. жаро- та корозійностійкі, радіаційностійкі; сухі будівельні суміші широкого спектру призначення; розширену номенклатуру покрівельних виробів різних профілів; бетони і розчини з покращеними експлуатаційними властивостями, у т. ч. підвищеними водонепроникністю, тріщиностійкістю, електричним опором, електрокорозійною стійкістю. Розроблені енерго- та ресурсозберігаючі композиційні матеріали впроваджені у виробництво, при будівництві та експлуатації об’єктів, у т. ч. спеціального призначення. Отриманий від впровадження результатів досліджень економічний ефект перевищив 166 млн. грн.

За темою роботи авторами опубліковано 27 монографій, понад 2200 наукових статей, понад 45 підручників і навчальних посібників. Новизну та конкурентоспроможність технічних рішень захищено понад 140 авторськими свідоцтвами і патентами на винаходи. За результатами досліджень захищено 4 докторські та 32 кандидатські дисертації.

 

На громадському обговоренні виступили науковці, керівники і фахівці НДІБК, асоціації «Укрдіпроенерго», Асоціації будівельних матеріалів і виробів, корпорації ДБК «Житлобуд», «Укрзалізниці», Балаклійського шиферного заводу, ТОВ «Діккергоф», СП «Основа Солсиф». Головою наглядової ради Асоціації будівельних матеріалів і виробів Салієм І. М. було відзначено високий науковий рівень роботи, який забезпечив створення цілої низки нових конкурентоспроможних матеріалів та виробів спеціального і загальнобудівельного призначення. Президентом асоціації «Укрдіпроенерго», лауреатом Державної премії України, Героєм України Поташником С. І. було підкреслено актуальність роботи, високий ступінь її впровадження і цінність для будівельної галузі, у т. ч. гідротехнічного будівництва. Присутньою науковою і виробничою спільнотою однодушно було висловлено підтримку роботи.