Таку думку висловив голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації радник Президента України Микола Томенко (на знімку) на зустрічі із мешканцями Львівщини, обговорюючи особливості нинішньої виборчої кампанії.

Він сказав, що не задоволений, бо не зміг переконати колег у парламенті ухвалити його законопроект про обов’язковість вищої освіти для кандидатів у народні депутати, адже й і досі не розуміє, як можна бути членом єдиного органу законодавчої влади великої європейської держави, не маючи вищої освіти.

«Ми повинні усвідомлювати, що в кожній виборчій кампанії є певні модні речі, пов’язані з тим, як формуються виборчі списки», — зауважив М. Томенко.

Виходячи з «цікавих» особливостей формування списків під час нинішньої виборчої кампанії, Микола Томенко пожартував на зустрічі з учителями про те, що на наступних парламентських виборах формуватиме власний виборчий список, який очолить Тарас Шевченко.

«На друге місце я б поставив Лесю Українку, на третє — Івана Франка. У п’ятірку варто було би взяти також Михайла Грушевського та Михайла Драгоманова як дуже підготовлених особистостей і в парламентській, і в інтелектуальній сферах. А сучасних політиків можна було би поставити у список нижче», — додав М. Томенко. «Мало того, — зауважив політик, — я маю наукове і моральне право називати імена цих великих українців, оскільки долучився до видань чи перевидань книг кожного з них, а також до увічнення їхньої пам’яті, популяризації просвітницької діяльності цих видатних українців тощо».

Говорячи про питання інформаційної політики та створення суспільного телебачення, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації в ефірі каналу «ZІK» у Львові зазначив, що і суспільне телебачення, і суспільне радіо буде створено.

«Натомість за дискусією про необхідність створення суспільного телебачення забута більш важлива проблема — монополізація та олігархізація телерадіопростору», — зауважив голова комітету.

Він наголосив, що згідно із законом про телебачення, один власник (фізична чи юридична особа) може отримати лише одну ліцензію на загальнонаціональне і одну — на регіональне мовлення. 

«Загальновідомо, що у нас олігархи та фінансово-політичні угрупування контролюють 90% медійного ринку», — констатував політик.

 

Для прикладу він нагадав, що так звана група каналів «Інтер» (до якої входять 8 загальнонаціональних каналів), володіння котрою приписують  С. Льовочкіну, Д. Фірташу та В. Хорошковському, за часів Януковича отримала вісім ліцензій для цифрового мовлення.

ДОСЛІВНО

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації:

 

«Всі про це знають, і, на жаль, ні у цього складу парламенту, ні у нинішнього уряду не було політичної волі привести олігархічний медійний ринок у відповідність до європейської практики. Сподіваюсь, нова Верховна Рада і новий уряд до цього поставиться більш відповідально».