Цей місяць не матиме нічого спільного з квітнем минулого року, коли загальний рівень цін, нагадаю, зменшився під впливом низького попиту, сезонного здешевшання енергоресурсів і розширення пропозиції на продовольчому ринку. Цьогоріч квітень виявиться інфляційним, оскільки головними драйверами цінового зростання стануть саме енергоресурси і продовольство. Але шокових цінових стрибків, на кшталт березневого на ринку нафтопродуктів, ми вже не побачимо. Прийнятна пропозиція і помірний споживчий попит унеможливлять цінову дестабілізацію.

Бензин (високооктановий)середня вартість літра А-95 (тут і надалі йтиметься про середні ціни) стабілізується на рівні 9,50 гривні, дизпального на рівні 9,20 гривні.

Я виходжу з того, що уряд відмовиться від наміру встановити митні бар’єри у вигляді мита на імпорт нафтопродуктів, а трейдери і оператори ринку прислухаються до побажань експертно-аналітичної групи при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. За нестабільності світових цін на нафту уряд не наважиться приймати рішення, які можуть негативно впливати на пропозицію нафтопродуктів та на загальний рівень інфляції. Уряду слід визнати, що його діяльність на ринку нафтопродуктів за рік виявилася провальною, оскільки середні ціни від березня 20100 року на бензин А-95 зросли з 7,8 грн./л до 9,45 грн./л.

Борошно: подорожчання кілограма борошна вищого сорту на 30—40 копійок, першого сорту — на 40 копійок.

До дефіциту борошна не дійде, бо насиченню пропозиції сприятиме, крім іншого, його прямий продаж торговельним мережам з Аграрного фонду, але вже за цінами нового року. Подорожчання зерна та електроенергії, нульові ставки з відшкодування ПДВ зернотрейдерам і зростання споживчого попиту в період Великодніх свят забезпечать підвищувальний ціновий тренд.

Хліб подорожчання на 3—4 відсотки.

Хлібопекарні будуть вимушені зважати на зростання витрат, зумовлених низьким виробництвом 2010 року, потребою підвищувати заробітні плати з 1 квітня і подорожчанням електроенергії.

Крупи подешевшання на 3—5 відсотків.

Результат зумовить, з одного боку, покращення пропозиції за рахунок імпорту, а з другого —прискіплива увага влади до виконання низки державних програм за участі Держрезерву та Аграрного фонду.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини в середньому на 5 відсотків, яловичини — на 5 відсотків, курятини — на 2 відсотки.

На мій погляд, зростання світових цін на фуражну кукурудзу адекватно відгукнеться на внутрішньому ринку попри те, що пропозиція покращиться за рахунок збільшення виробництва м’яса в першому кварталі та ситуативного скорочення його споживання напередодні Великодня.

Цукорподорожчання кілограма піску на 3—5 гривень.

Уряд і Антимонопольний комітет доклали чимало зусиль для збалансування попиту і пропозиції на солодкому ринку, але вже у квітні наявність дефіциту дасть про себе знати у вигляді зростання ціни у роздробі.

Оліяподешевшання літра рафінованого продукту на 1—2 гривні.

Результат забезпечить сезонна активізація споживання і домінування пропозиції над попитом.

Овочі, фруктиподорожчання на 5—15 відсотків.

Найпомітніше подорожчання овочів і фруктів припало на лютий-березень, але інерційний тренд збережеться до нового врожаю через зростання витрат у парниковому господарстві, недосконалу логістику, значні втрати продукції на стадії зберігання і підготовки до реалізації.

Алкогольні вироби: подорожчання коньяку на 5 відсотків, горілки — на 3—5, натуральних вин — на 5—8 відсотків.

Я не бачу передумов для подешевшання алкогольних виробів на тлі стабільно високого рівня попиту на алкогольні вироби і його задоволення з боку організованої торгівлі.

Транспортні послуги: подорожчання тарифів комунального автотранспорту на 10—15 відсотків, залізничного електротранспорту — на 5 відсотків.

Я виходжу з того, що результат зумовить подорожчання енергоресурсів, а від більш істотного подорожчання транспортних послуг, скажімо, на залізниці галузеве керівництво відмовиться через побоювання адміністративних санкцій, які розпочалися вже в березні.

Житлово-комунальні послуги подорожчання на 10—12 відсотків.

Як на мене, Нацкомісію з регулювання електроенергетики зобов’яжуть піднімати тарифи на енергоресурси поступово, аби не допустити різкого стрибка цін на комунальні послуги. Але вартість електроенергії для населення зросте на 15 відсотків уже в квітні.

Туристичні послуги подорожчання на 8—10 відсотків.

Частка організованого туристичного потоку зменшиться з огляду на політичну нестабільність у Єгипті та на Близькому Сході, але це означає, що заможні українці більше їздитимуть до Туреччини, в Арабські Емірати, у безвізові та теплі країни. Зросте попит і на курорти Чорноморського узбережжя та відпочинок у Росії. Ціни, як правило, відповідатимуть загальному рівню інфляції, котрий зберігатиме високу динаміку через подорожчання сировини і продовольства.

Офіційний курс — 7,95 гривні за долар США.