Китайська крупа ще не припливла, в магазинах гречку знайти не вдалося, зате на продовольчому ринку можна придбати без проблем. Ще тиждень тому купував її по 19 гривень за кілограм, цього разу продавали вже по 21. На другій ціновій позиції серед круп був рис. Особливо дорогий «басматі» (18 гривень за кілограмову упаковку). Саме з такого рису, як пояснила продавщиця на ринку, справжні знавці кулінарії і варять плов. Звичайний довгозернистий рис можна купити за 9,75 гривні, а круглий — за 9. Наступні позиції круп такі: ячна — 4,25, манна — 4,20, пшенична — 4, а кукурудзяна, яку домогосподарки Житомира чомусь недооцінюють, — 3,75 гривні. Є ще варіант — квасоля: просять 5 гривень за півлітрову банку. Отож гречка не замінна хіба що тільки для діабетиків — є значно дешевший варіант для тих, кому доводиться рахувати кожну копійку..
Значно гірше те, що «другий хліб» за ціною доганяє «перший». Кілограм картоплі на ринку коштує від 4,5 гривні до 5. Це ще можна вважати дешевою ціною, бо в магазині на ціннику довелося побачити цифру 6,80 (для порівняння батон домашній у перерахунку за кілограм у кіоску на ринку коштував 6,90). Для степових регіонів такі ціни на бульбу, може, й не дивина, але ж область називали колись «картопляним Донбасом»...
Лежать поряд апельсини, привезені здалека, і яблука, біля яких написано, що вони вінницькі. Ціна однакова — 13,5 гривні. Банани продавалися за тою самою ціною, що й дешевші яблука — по 12 гривень. 30 гривень за кілограм часнику вже нікого не дивує. Цибуля продається за 7,5—8 гривень, капуста білокачанна — за 11,5—12,5 гривні, буряк і морква — від 6,5 до 7 гривень.
Натомість давно стабілізувалася ціна на свинину — 35 гривень за кілограм, а сало коштує 15—20 гривень.