Коли і за якою системою мають відбутися вибори в столиці? Про це на прес-конференції дискутували депутати Київради.
Так, співголова фракції «Блок Леоніда Чернівецького» Алла Шлапак переконана, що київська міська влада повинна обиратися за змішаною системою, а не за мажоритарною. «Ніколи для Києва не приймався окремий закон про систему виборів. Тому вони мають відбутися за тим законом, за яким пройшли всі місцеві вибори у жовтні минулого року. Якщо вони відбудуться за окремими правилами, то це — пряме порушення Конституції. Я думаю, що цього не допустять, — сказала вона. — Хочеться, щоб незалежно від дати волевиявлення були збережені конституційні права громадян і позитивні традиції місцевого самоврядування, які мав Київ».
Алла Шлапак вважає, що 31 березня на сесії Київради має звітувати не тільки голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, а й уся його команда. До багатьох із них, за її словами, накопичилося багато запитань, на які потрібно отримати відповідь. Зокрема, щодо ситуації, яка склалася минулого тижня із закриттям аптек.
А на думку депутата від фракції «УДАР» Валерія Карпунцова, дати виборів до Київради і столичного міського голови залежать від політичної ситуації в країні.
«На жаль, виборчу систему підлаштовують не під процедуру народовладдя, а під політичні уподобання. Ми лише спостерігатимемо, як розвиватиметься ситуація і ніяк не зможемо вплинути на ці процеси», — зазначив він.
Нагадаємо, згідно із законодавством, вибори столичного міського голови мають відбутися навесні 2012 року, а Київради — навесні 2013 року.
Окрім того, Валерій Карпунцов підкреслив, що між Київською міською державною адміністрацією та Київською міською радою «немає гармонії». Відповідно, її не може бути і під час прийняття рішень та в баченні розвитку міста. Це, за його словами, наслідок тих дій, які відбулися торік, коли адміністративним шляхом було підкориговано владу в столиці.