Мешканці столиці не довіряють чинній міській владі. І не проти обрати нового міського голову вже нині.
Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Комітетом виборців України. Понад половина опитаних незадоволені станом столичних доріг та службами ЖЕКів. 45 відсотків киян вважають, що мають самі боронити свої інтереси, а 22,7 відсотка — що це робота депутатів міськради.
«Вона закрита, корумпована й недоступна. Не переймається проблемами мешканців», — так понад третина опитаних характеризує міську владу. Якщо міського голову обирали б днями, 22 відсотки проголосували б за Віталія Кличка. Чинному голові КМДА Олександру Попову симпатизують 9 відсотків опитаних, а підтримка Леоніда Черновецького сповзла до меж статистичної похибки — 1—3 відсотки. А найбільше «голосів» набрали позиції «проти всіх» і «важко відповісти».
На виборах до міської ради найближчої неділі кияни підтримали б партії «Батьківщина», «УДАР» Віталія Кличка, «Сильну Україну», «Фронт змін», Партію регіонів, «Свободу» та комуністів. Але більш як третина мешканців столиці вагаються з відповіддю, не симпатизують нікому чи взагалі не голосували б.
— У Києві нема фаворита, — коментує Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій. — Рівень недовіри до влади й опозиції високий. Жодна політсила не має підтримки у 30—40 відсотків населення, як раніше. Це може додати інтриги: мають шанси нові політичні проекти й лідери.
Останні чергові вибори в столиці були у 2006 році. За старою Конституцією, яка чинна сьогодні, вибори мали б відбутися в жовтні цього року. На думку Олександра Сергієнка, директора аналітично-дослідницького центру «Інститут міста», нині всі партії — «з одним лицем».
— Лідери не формують яскравих команд, виставляють тільки себе. А система виборів до Київради все одно не представить інтересів киян. Пройде той, у кого більше грошей. За мажоритарної системи просто надрукують більше листівок і роздадуть подарунки виборцям, — вважає аналітик.
Більшість експертів сумніваються, що найближчим часом політична картина претендентів у міську владу столиці кардинально зміниться...