Глава депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді Ігор Шаров направив депутатський запит Прем’єр-міністру України Миколі Азарову щодо загальнодержавних заходів, спрямованих на посилення вимог до якості лікарських засобів, а також щодо недопущення обігу фальсифікованих ліків і медичної продукції.
Зокрема, Ігор Шаров висловив занепокоєність своєї фракції ситуацією на фармацевтичному ринку, станом лікарських засобів, які виготовляють та ввозять в Україну, постачанням неякісних медикаментів та медичної продукції. На думку народних депутатів, забезпечення населення безпечними, ефективними і якісними лікарськими засобами, створення умов для розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку та посилення державного контролю за якістю ліків і вітчизняних виробників, і імпортованих дистриб’юторами, які реалізуються громадянам, а також створення належних умов доступу до якісних препаратів є одним із пріоритетних напрямів державної політики в соціальній та гуманітарній сферах.
Сучасний стан досліджень фармацевтичного ринку, стверджує Ігор Шаров, свідчить про досить активний його розвиток, який, на жаль, носить стихійний характер і демонструє стрімке зростання кількості неякісних та фальсифікованих ліків на українському ринку, а разом із ними й аптечних установ, які їх поширюють. Попри низку нормативних документів, дотримання яких чітко контролюється органами виконавчої влади країни, забезпечення людей якісними лікарськими препаратами залишається серйозною проблемою для держави, наголошує парламентарій. Щоб привернути увагу до цієї проблеми і не допустити подальших ускладнень у сфері постачання та забезпечення ліків належної якості, депутатська фракція Народної партії вважає за необхідне вжити рішучих заходів та посилити державний контроль за якістю вітчизняних та імпортних лікарських препаратів. Більше того — зробити неможливим обіг фальсифікованих лікарських препаратів і медичної продукції шляхом здійснення жорсткого контролю за обов`язковою перевіркою відповідності умов виробництва, зберігання та реалізації лікарських засобів перед виданням дозволу на здійснення такої діяльності.
Ігор Шаров просить Прем’єр-міністра дати доручення відповідним структурним органам вжити дієвих заходів, спрямованих на посилення вимог до якості лікарських засобів та контролю в сфері недопущення обігу фальсифікованих лікарських препаратів і медичної продукції на території України.