Можливо, черги в податкових зменшаться. Адже ДПА листом від 25 березня роз’яснила, що податкові агенти, які не мають найманих працівників у звітному місяці, можуть не подавати декларацію з податку на доходи фізичних осіб за відповідний звітний період. Ця норма, як зазначено на сайті ДПА, діятиме до внесення відповідних змін до Податкового кодексу або прийняття нових нормативно-правових актів. 

Нині в Податковому кодексі записано досить чітко: декларація подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду. Крім того, ДПА повідомляє, що штрафні санкції до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у зв’язку із порушенням термінів подання податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб за минулі звітні періоди (січень-лютий 2011 року) не застосовуватимуться.

Таке послаблення у листі ДПА обґрунтовано врахуванням тез виступу Президента України В. Януковича 21 березня 2011 року на засіданні Керуючої ради Комітету з економічних реформ та метою уникнення можливої соціальної напруги, додаткового навантаження на платників податків, а також витрат часу, пов’язаних із заповненням та поданням звітності. Однак одразу постає запитання, а чи може податкова своїм листом по суті змінювати положення кодексу? Адже для внесення змін до тексту Податкового кодексу їх відповідним законом має прийняти Верховна Рада. Водночас, якщо так просто дозволили не подавати декларації, то, можливо, цій категорії й непотрібно було її подавати? І необхідні були просто відповідні роз’яснення, без величезних черг і тез.