У Болгарії з 1 жовтня підвищилася ціна на електрику в середньому на 10 відсотків. Про це повідомила Державна комісія з енергетичного та водного регулювання (ДКЕВР) Болгарії. Її голова Свєтла Тодорова заявила, що є передумови для більш значного підвищення ціни на електрику, але суспільство нині не прийме його, і це спричинить соціальний вибух у країні.

Іншої думки дотримуються представники Руху з цивільного контролю над цінами на енергетику та воду. Під час засідання ДКЕВР вони закидали тухлими яйцями Свєтлу Тодорову й пообіцяли, що наступного разу це вже будуть камені. Янко Петров із цього руху звинуватив членів ДКЕВР у тому, що вони підтримують інтереси «енергетичної мафії» Болгарії й не враховують те, що понад третина населення країни живе за межею бідності.

Рішення про зміни цін на електрику держкомісія мала оголосити після закінчення закритого засідання, яке пройшло 30 вересня. Але неприємну для болгар новину повідомили лише 1 жовтня, тобто в дату подорожчання електроенергії.

Причину такої затримки пояснив міністр Васил Штонов. За його словами, швидше за все, представники деяких політичних партій умовляли членів ДКЕВР не змінювати ціни на електрику до дострокових парламентських виборів, які призначені в Болгарії на 5 жовтня.