Акція допомоги онкохворим, яку ініціювали в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я та профільному міністерстві, знайшла підтримку в представників соціально спрямованого бізнесу. Одна зі швейцарських компаній взяла зобов’язання сплачувати половину вартості ліків для хворих на рак.
Проведення акції розпочнуть з Вінниччини, де втілюють пілотний проект з реформування охорони здоров’я. Про це повідомив член комітету, народний депутат України Віктор Корж (на знімку) під час перебування у Вінниці.
— Офіційний лист з цього приводу я передав керівнику області Миколі Джизі, — зазначив Віктор Корж. — Після того як в регіоні визначать пацієнтів, які найбільше потребують допомоги, їм нададуть фінансову підтримку.
Гість також вручив сертифікати на придбання ліків на загальну суму 700 тисяч гривень, передав обласній дитячій лікарні медичний прилад — аспіратор для реанімаційних заходів для надання допомоги немовлятам. «Це внесок у надання медичної допомоги від групи компаній «Кусум», — уточнив народний депутат.
Важким місцем у впровадженні пілотного проекту реформування галузі медичного обслуговування на Вінниччині, на думку Віктора Коржа, є дефіцит коштів, зокрема, для налагодження чіткої роботи служби «швидкої» допомоги. «Ми поставили завдання, щоб бригади швидкої допомоги у сільській місцевості прибували до хворого не пізніше, як за 20 хвилин після виклику, а в містах — за десять хвилин, — каже Віктор Корж. — Без додаткового виділення коштів не вдасться забезпечити такі параметри. Тому направили листа Прем’єр-міністру з проханням звернути увагу на пілотну область.
Сподіваємося, наша пропозиція буде врахована і область отримає кошти для вдосконалення служби «швидкої» допомоги».
Для реалізації запланованого пілотного проекту в регіоні потрібен тривалий час, не менш як 3—4 роки, уточнив Віктор Корж. «Якщо отримаємо позитивний результат, відпрацьовану на Вінниччині модель пропонуватимемо для впровадження у всіх регіонах держави», — додав народний депутат.
Вінницька область.
Фото автора.