Під час виїзного засідання робочої групи Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації було розглянуто питання виконання умов договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь». На засіданні, яке відбулося у Кривому Розі, наголошувалося, що станом на кінець 2010 року умови договору виконувалися вчасно та у встановлених обсягах. Зокрема, інвестовано кошти: у шахтне виробництво — 207,95 млн. доларів, виробництво чавуну і сталі — 151,86 млн., модернізацію виробництва та екологічне й енергозберігаюче обладнання — 150,83 млн. доларів. Крім цього, протягом 2010 року залучено додаткових інвестицій на суму більш як 44 млн. доларів США.
Аналізуючи соціальну складову діяльності підприємства, члени комісії наголосили, що після його приватизації вдалося уникнути скорочення штатів.
Народні депутати акцентували увагу на тому, що за останні три роки зросли обсяги добровільних внесків підприємства на соціальні програми міста Кривий Ріг. Якщо у 2008 році вони становили 6,3 млн. гривень, то у 2010-му їхній обсяг збільшився до 15 млн. гривень.
Водночас члени робочої групи висловили занепокоєння з приводу зростання заборгованості бюджету перед ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з невідшкодованого ПДВ та авансових платежів податку на прибуток. За даними комісії, станом на 31 грудня 2010 року сума невідшкодованого ПДВ становила 2,3 млрд. гривень, а переплата податку на прибуток — 1,2 млрд. гривень. Члени комісії підкреслили, що загальна сума заборгованості держави перед підприємством (3,5 млрд. гривень) сягає розміру фонду оплати праці усіх працівників підприємства за півтора року і втричі перевищує прибуток підприємства за останній рік.
За підсумками обговорення прийнято рішення звернутися до органів виконавчої влади з пропозицією про усунення бюджетної заборгованості перед ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.