Парламентська асамблея Ради Європи у рамках чергової сесії обговорила ситуацію в Україні. Як і планувалось, жодної підсумкової резолюції прийнято не було. Утім, без гучних заяв та пропозицій під час дебатів не обійшлося. 

Так, приміром, депутат данського парламенту Мікаель-Ааструп Єнсен закликав ПАРЄ позбавити Росію членства в Раді Європи, якщо вона не виведе свої війська з території України: «Ми повинні поставити питання перед Москвою жорстко: або виведення військ, або виключення Російської Федерації зі складу Ради Європи. Інакше я не розумію, навіщо ми усі тут збираємося», повідомляє «Укрінформ». А депутат ПАРЄ від Литви Біруте Весайте звинуватила ЄС у тому, що він зробив недостатньо, аби протистояти Росії. «Ніхто не знає, яка з країн постраждає наступною», — підсумувала вона.

За словами голови комітету ПАРЄ з моніторингу — австрійця Штефана Шеннаха — Російська Федерація втратила довіру країн-членів Ради Європи. І відновити її буцімто можна лише шляхом припинення вогню, виведення військ та відновлення суверенітету України.

«Ми як Рада Європи повинні домогтися виконання цих вимог. Абсолютно неприйнятно направляти іноземні війська в сусідню країну. У нас немає армії, ми працюємо з просуванням та дотриманням цінностей Ради Європи. І ми працюватимемо над підтримкою суверенітету та незалежності України», — наголосив Штефан Шеннах.

Та чекають у ПАРЄ на активні дії не тільки від РФ, а й від України. І окрім пошуків мирних шляхів вирішення конфлікту на сході, нашій владі нагадують про необхідність впроваджувати у життя обіцяні реформи.

Як не дивно, але найбільше критики у бік офіційного Києва лунало із уст представників делегації саме України. 

 

Так, приміром, член Моніторингового комітету від України та представник офіційної делегації в ПАРЄ Юлія Льовочкіна з трибуни асамблеї розкритикувала владу за відсутність стратегії з повернення Криму та захисту його населення. А лідер українських комуністів Петро Симоненко взагалі заявив, що до збройного конфлікту на сході нашої країни «зовнішній чинник» стосунку не має. Його причина, мовляв, — відсутність взаєморозуміння між Києвом та Донбасом. Тим самим укотре довівши: щоб перемогти і вижити, Україні потрібно здолати не тільки зовнішнього агресора, а і внутрішніх ворогів держави.