Законопроект «Про вибори народних депутатів України» буде винесено на широке громадське обговорення. Крім того, його представлять на експертизу Венеціанській комісії та провідній світовій експертній установі, що професійно займається виборчим законодавством та виборчими кампаніями, — Міжнародній фундації виборчих систем (Іnternatіonal Foundatіon for Electoral Systems). Про це заявив міністр юстиції, голова робочої групи при Президенті України з питань удосконалення законодавства про вибори Олександр Лавринович в інтерв’ю каналу ТВі.
Однак головна роль в оцінці висновків та рекомендацій обговорення все ж належатиме робочій групі, яка, як повідомляє прес-служба Мінюстиції, вже завершила роботу над концепцію майбутнього закону. На її основі, пояснив Лавринович, створюватимуть перший, «чорновий» варіант документа.
З пропозиціями робочої групи вже ознайомився Президент Віктор Янукович. Він переконаний: підготовка виборчого законодавства має відбуватися прозоро. Глава держави погодився з пропозицією експерта ОБСЄ вилучити із майбутнього закону норму, за якою повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв’язку з відкликанням його суб’єктом подання його кандидатури.
Президент погодився з низкою пропозицій представників опозиційних політичних сил.
А саме:
— зберегти у майбутньому законі існуючі преференції для парламентських партій у формуванні окружних та дільничних виборчих комісій;
— передбачити фінансування дострокових виборів з Резервного фонду уряду;
— обмежити журналістів, що є кандидатами на виборах, у проведенні агітації (тобто можуть заборонити їм вести власні інформаційні телепрограми під час виборчої кампанії).
Олександр Лавринович висловив сподівання, що усі організації та партії, а також зарубіжні партнери візьмуть активну участь в Робочій групі і докладуть максимальних зусиль для розробки цього надзвичайно важливого законопроекту.