Десять запитань до міністра

На прохання передплатників «Голосу України» редакція започатковує нову рубрику під назвою: «Десять запитань до міністра». Читачі газети в усі часи цінували інформацію з перших уст. А нині, коли в суспільстві відбуваються події, котрі впливають на життя кожного громадянина, й поготів.

Які зміни стануться у зв’язку із задекларованою Президентом України стратегією розвитку до 2020 року? А які  — вже завтра чи за місяць? У нинішній складний час, коли на терези поставлено саму незалежність країни, суспільство, як ніколи, вимагає правдивої інформації не лише про кроки уряду, спрямовані на стабілізацію життя, а й про те, як саме він це робитиме.

Із наближенням осінньо-зимового опалювального сезону зростає і тривога громадян: як пережити холоди й чи не залишить їх уряд сам на сам з цією проблемою? Тому редакція перші десять запитань адресує міністру палива та енергетики України Юрію Продану (на знімку) — і поштою, і через газету. 

Причина такого подвійного звертання — отримати інформацію про те, як зимуватимемо на тлі найнеймовірніших повідомлень ЗМІ, передовсім російських, про наше можливе «вимерзання», не вдається зробити навіть на рівні столиці. Тож сподіваємося, що міністр палива та енергетики України дасть змістовні та конкретні відповіді на наші запитання.

Запитання до інтерв’ю

1. Зима наближається, у ЗМІ з’являється дедалі більше «страшилок» щодо важкої ситуації в цій галузі, експерти нарікають на брак інформації, щоб оцінити шанси на успіх у забезпеченні країни теплом та електроенергією під час холодів. Яка «міра важкості» ситуації?

2. Поки що результати тристоронніх переговорів у форматі «ЄС—Україна—Росія» викликають більше запитань, ніж дають на них відповідей. Як ви оцінюєте шанси України на успіх у них?

3. Уряд оприлюднив плани щодо отримання 15 млрд. куб. м газу реверсом із країн Європейського Союзу. Натомість фахівці в цій галузі називають його так званим і заявляють, що такої кількості вільного газу Європа не має й Україна може розраховувати лише на 3 млрд. куб. м. До того ж, щоб купити його, потрібно запустити інтерконектор, спорудження якого ще навіть не розпочали. А що відбувається насправді?

4. Як розв’язується проблема з браком вугілля? З’явилася інформація про те, що поставки імпортного здійснюються вкрай повільно і не дають змоги замістити його дефіцит, що утворився через зупинку видобування на сході країни. До того ж експерти заявляють про те, що в українських портах мало глибоководних майданчиків для прийняття суден тоннажем 100—200 тис. тонн, а імпорт маленькими партіями невигідний. Яких заходів у цьому зв’язку вживатиме очолюване вами відомство?

5. Точиться багато розмов про заміщення природного газу мазутом. Наскільки такі плани реальні, якщо взяти до уваги, що українська нафтопереробна промисловість знищена: із шести підприємств нині працює лише Кременчуцьке — з мінімальним завантаженням нафтою? Та й об’єкти нафтопереробної і нафтотранспортної інфра-

структури з часткою державної власності нині перебувають під контролем комерційних структур, тож держава не може диктувати їм свої умови...

6. Ситуативний брак мазуту могли б покрити міні-НПЗ, які простоюють через відсутність сировини. Чи існують плани або бодай рішення зі стимулювання поставок сировини і розвитку нафтопереробної галузі? Так само і стосовно видобутку вуглеводнів. Наскільки відомо з доступних документів щодо цього, уряд іде шляхом збільшення податкового тиску, що лише посилює брак енергоносіїв і загрожує зупинкою потужностей.

7. За офіційною статистикою, Україна на три чверті залежить від РФ у постачанні нафтопродуктів. У разі негативного результату домовленостей з постачальником цього енергоносія чим плановано покривати дефіцит?

8. Як реалізовуються проекти альтернативної енергетики, яка мала б зняти напруження в постачанні енергоресурсами? Фахівці у цій галузі заявляють, що вони не мають перспективи, оскільки тариф на альтернативне паливо прирівняли до газового, що гальмує розвиток цього напряму. Яка ситуація насправді?

9. Чи розробило очолюване вами міністерство сценарії або плани дій у політиці, економіці, енергетиці і недопущення енергетичного дисбалансу?

10. Які заходи розробив уряд, щоб населення не залишилося сам на сам із холодами?

P.S. Шановний читачу! 

Кому з міністрів бажаєте поставити запитання і які саме?

Чекаємо на ваш лист.