Кабмін відсторонив від виконання своїх обов’язків міністра охорони здоров’я Олега Мусія і звільнив його першого заступника Руслана Салютіна. Для самого керівника профільного відомства це рішення уряду стало несподіванкою, хоча міністерське крісло хиталося під Мусієм давно. А от пацієнтські організації та волонтери, що займаються медзабезпеченням у зоні АТО, це для них довгоочікуване рішення уряду схвалюють. У них свої претензії до відстороненого міністра.

Так, волонтери стверджують: МОЗ п’ять місяців нехтував забезпеченням армії ліками. Засновниця фонду допомоги армії «Волонтерська сотня» Україна—Світ» Олена Масоріна відзначає, що не раз на передовій виникали проблеми через відсутність індивідуальних аптечок бійця, куди входять протишокові й знеболюючі засоби, індивідуальний перев’язний матеріал, джгут і засіб для миттєвої зупинки кровотеч Целокс, передає Цензор НЕТ.

«Як людина, що регулярно буває в зоні АТО, можу заявити, що цими засобами не забезпечені ні регулярні війська, ні добровольчі батальйони, ні прикордонники, ні СБУ. Забезпечуються вони медикаментами винятково силами волонтерів. Чому така ситуація складається і хто винуватий? Очевидно, Міністерство охорони здоров’я», — зазначила вона.

У свою чергу активісти БФ «Пацієнти України» і Центру протидії корупції, які не раз своїми акціями звертали увагу влади й соціуму на провал вітчизняним МОЗ тендерів із закупівлі ліків, уважають, що свого добилися — бездіяльних чиновників відсторонено. Кажуть: уперше в історії України уряд пішов на поступки громадськості і звільнив винних у провалі закупівель.

Раніше Нацдержслужба провела розслідування із закупівлі ліків за держзасоби. Із загального обсягу препаратів Міністерством охорони здоров’я цього року було придбано лише 25 відсотків.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення МОЗ разом із Мінфіном відповідно до закону впродовж 21 дня завершити процедури тендерних закупівель. 

Однак представники громадських пацієнтських та антикорупційних організацій сумніваються у розв’язанні проблеми в такий короткий строк. У відкритому зверненні до глави уряду вони наполягають на своїй участі в процесі держзакупівель лікарських препаратів. І сподіваються, що в розпал передвиборної кампанії політики не обмежаться тільки публічними заявами щодо цього.

«Ми пропонуємо конкретні механізми закупівлі ліків у фармвиробників за цінами 2013 року й готові долучитися до переговорного процесу, що забезпечить зниження цін на ліки й матиме вплив на надходження в Україну гуманітарної допомоги у вигляді лікарських засобів», — ідеться у зверненні.