ТОВ «Агротемп Плюс» — чи не єдине в Ямпільському районі на Вінниччині господарство, де другий рік поспіль сіятимуть сорис. «Це круп’яна культура, рис, схрещений із сорго, звідси й назва сорис, — каже керівник господарства В’ячеслав Проданець. — З круп сорису дуже смачна каша. Кажу так, бо по собі знаю. Не тільки смачна, а й корисна. Її рекомендують для дитячого харчування. Але це ще не всі переваги».
Навіть неочищені крупи мають попит. Їх згодовують птахам — голубам, папугам... Замовляють здебільшого іноземні підприємці.
— Одна з німецьких фірм замовила нам п’ятсот тонн сорису, — розповідає В’ячеслав Проданець. — Сказали, якщо буде більше, візьмуть все. Забиратимуть зерно навіть неочищеним. Крупи, які поставляємо на харчі, спочатку перепускаємо через крупорушку. А тут не треба навіть на це затрачати ресурси. Ціна дуже пристойна. За сорис платять більше, ніж за пшеницю.
У Гальжбіївці ця незвична культура з’явилася торік. Перед тим, як її сіяти, фахівці ще раз уточнили, наскільки відповідає дійсності задекларована вартість круп. Заодне дізналися, що висівають сорис тільки незначна кількість господарств. Фахівці кажуть, це ще пов’язано з кліматичними умовами. Бо сорис — культура теплолюбива. В умовах півдня Вінниччини (Гальжбіївка розташована неподалік від Дністра, на кордоні з Молдовою) вона почувається найкращим чином. Торік в господарстві посіяли майже сто експериментальних гектарів. Використали насіння одеської селекції.
— Єдине, про що нам не вдалося вчасно дізнатися, які саме гербіциди застосовують при догляді за сорисом, — продовжує В’ячеслав Проданець. — Тому бур’яни стали на заваді врожайності. Зібрали по 40 центнерів зерна з гектара. А ця культура при використанні якісного насіння і належному догляді може давати удвічі більше зерна.
Приблизно таку ж площу у Гальжбіївці засіватимуть у нинішньому році. Переважну більшість отриманого зерна перероблять на крупи. У господарстві є своя крупорушка. Проблем із збутом не мають — всі крупи забирають підприємці з Вінниці та інших міст.
— На жаль, у нас нема власної лінії для розфасування круп у кілограмові пакети, — уточнює керівник господарства. — Найменша ємність, в яку їх поміщаємо, це 50-кілограмові мішки. Підприємці відповідно вже заробляють навіть на тому, що реалізовують у зручній невеликій тарі.