Хокей. Донецьк. Чемпіонат світу серед юніорів (U-18). Дивізіон ІІ, група B. 27 березня. Китай — Нідерланди. 1:2 (0:1, 0:0 , 1:1). Іспанія — Литва. 3:5 (0:2, 1:2 , 2:1). Україна — Бельгія. 12:1 (2:0, 7:1, 3:0). Шайби у переможців закинули: Захаров — 2, Мартишко — 2, Дикий — 2, Істомінов, Скрипець, Толстушко, Ромащенко, Чернишенко, Карпенко.
На чудовій арені оновленого Палацу спорту «Дружба» стартував турнір у наймолодшій категорії, в якій Міжнародна федерація (ІІХФ) проводить чемпіонати світу.
Реконструйована споруда може прийняти до 4 тисяч уболівальників. Наприкінці 90-х цей палац втратив статус льодової арени через фінансові проблеми. Проте перед чемпіонатом його відремонтували.
— Ми й раніше хотіли реконструювати «Дружбу», але не було фінансових ресурсів. Чемпіонат світу підштовхнув усіх спільно вирішити це завдання, — зазначив донецький міський голова Олександр Лук’янченко. — Реконструкція обійшлася в 40 мільйонів гривень. Усе встановлене обладнання — абсолютно нове та енергозберігаюче. Споживання електроенергії зменшено у два рази порівняно з обсягом 20-річної давності. Також передбачено дублювання електропостачання, встановлено спеціальний дизель-генератор на випадок відсутності електроенергії, для команд обладнані шість роздягалень.
Керівник міста поділився, що мріє спорудити великий хокейний палац на 10—12 тисяч глядачів і вивести хокей у Донецьку на таку саму висоту популярності як і футбол. А поки що «кістяк» глядачів складають донецькі школярі, які «закріплені» за певними командами-учасницями.
Загалом ігри відвідають 10 тисяч учнів шкіл, яким квитки видали безкоштовно. Для інших любителів хокею відвідання матчів обійдеться у 10—15 гривень. Незадовго до відкриття турніру громадськість області шляхом інтернет-голосування обрала ім’я для талісмана чемпіонату. Симпатичного хокеїста у шахтарській касці назвали «Юзиком» — від слова «Юзівка», колишньої назви Донецька.
Але повернімося до турніру. Щоб вийти до першого дивізіону, треба посісти перше місце. Найгірша команда перейде до третього дивізіону, де вже наступного року сперечатиметься зі збірними Мексики, ПАР, Монголії, Туреччини...
То яка, даруйте, «нечиста сила» закинула юніорську збірну України на такі низи хокейної ієрархії? Два роки тому наші тодішні 18-річні, виступаючи в групі А дивізіону І, примудрилися програти всі п’ять матчів із різницею шайб 7:29. І, зрозуміло, опинилися на останньому місці. Торік у Києві була перша спроба повернути собі добре ім’я. Однак у вирішальному матчі українці поступилися словенцям — 1:2. І от тепер у Донецьку нинішнє покоління юніорів спробує надолужити згаяне попередниками.
Стартовий поєдинок нинішнього турніру українська команда, котру очолює Олександр Годинюк, провела максимально зібрано і старанно. І в підсумку здобула надпереконливу перемогу. Але таку максимальну концентрацію бажано зберегти до завершального поєдинку.
Сьогодні на турнірі вихідний, а завтра події поновляться. Зустрінуться: Литва — Бельгія, Іспанія — Нідерланди, Україна — Китай. До речі, напередодні старту змагань наша команда провела контрольний поєдинок саме проти китайців і виграла його з розгромним рахунком — 17:2. Але про той матч варто забути і налаштуватися на серйозну боротьбу.
Донецьк.