Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення». Зокрема, зміни стосуються посилення відповідальності за забруднення лісів.
Так, згаданий законопроект передбачає солідні штрафи за пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, промисловими і комунально-побутовими викидами, відходами, що викликають усихання чи захворювання лісу, — за це посадових осіб можна оштрафувати на суму від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, засмічення лісів відходами тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 30 до 70 неоподатковуваних мінімумів. Для порівняння: нині Кодекс про адміністративні правопорушення для фізичної особи за викидання в лісі побутового сміття передбачає штраф у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів, для посадової особи — від трьох до семи.
Посилення відповідальності за забруднення лісів необхідне — переконаний і народний депутат України Микола Шершун , який багато років пропрацював у лісовому господарстві, а тому активно підтримує згаданий законопроект.
— Нині Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює низькі матеріальні стягнення, адміністративну відповідальність за пошкодження і засмічення лісів. У багатьох випадках сума штрафів не покриває завданих державі збитків, — каже Микола Шершун. — Але згаданий законопроект потребує ще доопрацювання. Адже політика держави у сфері відповідальності за скоєння адміністративних правопорушень не може зводитися тільки до збільшення розміру штрафних санкцій. Проблему потрібно розв’язувати комплексно. Скажімо, щоб відбити охоту в порушників закону викидати сміття (а щороку в лісах Держкомлісгоспу України фіксуються тисячі таких порушень), потрібно як покарання призначати їм громадські роботи: прибирати у лісі.
Рівне.