Угоду про співпрацю між Тернопільською міською радою і Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя підписали міський голова Сергій Надал (праворуч) і ректор навчального закладу Петро Ясній (ліворуч). Нею передбачено впровадження низки інноваційних проектів, розроблених науковцями.

Вони стосуються актуальних для міста проблем. Зокрема, поліпшення екології, утилізації відходів, енергозбереження, удосконалення транспортної мережі. Передбачається встановити відеоспостереження за громадським порядком, рухом транспорту, замість паперових квитків запровадити соціальні пластикові картки, у міській раді налагодять електронний документообіг.

Науковці університету мають також напрацювання щодо утилізації сміття. Вони радять розпочати з навчання городян правильно сортувати побутові відходи, виділити достатню кількість контейнерів для цього. Є цікаві пропозиції щодо подальшої переробки відходів. До початку Євро-2012 у місті створять WF — зони для підключення до Інтернету, які потім слугуватимуть городянам. У найближчих планах — проведення енергоаудита комунальних установ з метою енергозбереження і навіть спорудження мікро- і міні-ГЕС у парку «Топільче» і на дамбі Тернопільського ставу, проекти яких вже розроблено.

У свою чергу, повідомив ректор Петро Ясній, технічний університет зацікавлений у відкритті на базі однієї зі шкіл українсько-французького ліцею. Річ у тім, що тернопільські науковці мають тісні стосунки з університетами і фірмами Франції, у Тернополі навчається чимало студентів з франкомовних країн, а місцеві студенти їздять стажуватися у Францію. Проте школи Тернополя здебільшого зорієнтовані на вивчення англійської. Влада обіцяє допомогти в цьому.

За словами міського голови Сергія Надала, співпраця з технічним університетом — одна зі складових стратегічного плану розвитку Тернополя і приміської зони до 2030 року. Прорив без інновацій неможливий, тому міська влада активно налагоджуватиме зв’язки й з іншими вишами. Скажімо, з національним економічним університетом вже тісно співпрацюють в галузі інформаційних технологій, долучатиметься до розв’язання проблем міста медичний університет, інші вузи. Тернопіль має потужний науковий потенціал, тут навчається 30 тисяч студентів, і гріх не використати усе це на благо громади. Важливо й те, що тернопільські науковці виконують замовлення не лише вітчизняних установ, фірм, підприємств, а й зарубіжних, проте місцева влада практично не цікавилася їхніми розробками і лише тепер сторони пішли назустріч одна одній.

Тернопільська область.

Фото автора.