У неділю в Києві відбулася інтронізація новообраного глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. Він став наймолодшим главою за всю історію існування греко-католицької церкви.
Нині УГКЦ об’єднує п’ять мільйонів вірян. І як зауважив в інтерв’ю радіо «Свобода» Святослав Шевчук: «Думка, що ми церква регіональна, — вже давно не відповідає дійсності. Сьогодні ми церква глобальна». До речі, Святослав Шевчук до обрання очолював єпархію в Буенос-Айресі. Але, очевидно, йдеться не про те, що українців розкидано по всьому світі. Владиці Святославу — 41 рік. Його обрано на найвищу і особливо відповідальну (оскільки він замінить беззаперечного авторитета Любомира Гузара) посаду в УГКЦ. Це свідчить про те, що церква прагне змін. На владику Святослава покладаються великі сподівання: зберегти традиції і осучаснити церкву. Саме це вдалося свого часу зробити з римо-католицькою церквою Папі Івану Павлу ІІ, який вступив на престол у 58-річному віці.
Окрім того, є сподівання, що владиці Святославу вдасться повести успішну міжконфесійну політику. До речі, в урочистостях взяли участь високоповажні представники головних церковних конфесій України. У зачитаному привітанні від патріарха Філарета УПЦ КП, зокрема, йшлося: «Ми, Православна церква Київського патріархату, Греко-католицька церква, а також Римо-католицька церква і протестантські церкви, показуємо приклад єднання українців». Окрім того, на інтронізації вперше був присутній і представник УПЦ Московського патріархату, який також передавав вітання владиці Святославу.
Щодо політиків, то з обранням владику привітали і нинішній Президент, і колишні, і глава опозиції. Цього дня можна було побачити поруч представників різних політичних сил і поглядів, послів тощо. Щодо вірян, не обтяжених державними посадами та регаліями, то вони сподіваються, що з приходом нової молодої сили у церкві настане час змін. І всі вірять, що зміни будуть на краще.