У Донецьку — знову великий балет. Міжнародний конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря відкрився в неділю на сцені оперного театру. Конкурс проводиться всьоме і вперше — в шахтарській столиці. Востаннє змагання танцівників відбулося в 2006-му в Києві. Відтоді його не проводили через фінансові проблеми. Відродити традицію взялися відомі в Україні митці, серед них — народний артист України, художній керівник Донецького національного академічного театру опери та балету Вадим Писарєв.
Про те, наскільки затребуваним є це творче змагання, свідчить рекордна за всі роки кількість учасників — понад 160 осіб із 16 країн світу. Географія вражає: наприклад, у день відкриття глядачі побачили виступи колективів із Норвегії, Японії та Об’єднаних Арабських Еміратів. До того ж учні школи з Абу-Дабі виступали в українських костюмах та виконували танець під українську музику. До Донецька приїхали також усі професійні балетні школи України, найбільша делегація — зі Львова.
Особливість нинішнього конкурсу — ще одна номінація для наймолодших учасників від 12 до 14 років «Пті Серж Лифар». «Ми давно говорили про те, що було б непогано, щоб діти брали участь у «дорослих» балетних конкурсах, — пояснив член оргкомітету, директор Київської муніципальної академії танцю Андрій Лягущенко. — Гадаю, це позитивно позначиться на творчому зростанні юних танцівників. Покоління в балеті змінюються дуже швидко, і тих, хто сьогодні змагається в конкурсі, побачимо на сцені завтра та післязавтра».
Паралельно з конкурсом танцівників триватиме конкурс балетмейстерів, які представлять свої постановки на музику Сергія Прокоф’єва. Така умова — не випадкова: Донеччина є батьківщиною великого композитора й цього року широко відзначає 120-річчя від дня його народження. Тим паче що творчий дует Лифар—Прокоф’єв свого часу спільно працював над балетом «На Дніпрі». Та й інші твори композитора чекають сучасного осмислення.
Журі конкурсу очолює знаменитий балетмейстер, народний артист СРСР Юрій Григорович. Серед інших членів журі — учень Лифаря, французький балетмейстер Олів’є Пате, хореограф із Німеччини Фалько Капусте та інші. За прогнозами, найбільша конкуренція очікується серед чоловіків, де виступатимуть одразу кілька сильних учасників з України, Росії, Південної Кореї, Казахстану. До речі, серед учасників — соліст Національної опери України Андрій Писарєв, син народних артистів України Вадима Писарєва та Інни Дорофєєвої.