Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що є всі підстави для активізації парламентського співробітництва між законодавчими органами України і Республіки Молдова. 

Про це, як повідомила прес-служба Верховної Ради, В. Литвин заявив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Іоном Стевіле. Голова Верховної Ради констатував, що через певні чинники двосторонній міжпарламентський діалог останнім часом був недостатньо динамічним, і заявив про готовність вітчизняного парламенту до розвитку системної міжпарламентської складової двосторонніх взаємин.

В. Литвин зазначив, що між нашими країнами є низка актуальних питань, зокрема, завершення демаркації державного кордону, визнання права власності на об’єкти, які були побудовані на території України і Молдови за часів СРСР, виконання Молдовою міжнародних зобов’язань щодо завершення процедури передачі у власність України земельної ділянки під автомобільним шляхом у районі населеного пункту Паланка. Керівник парламенту запропонував провести інвентаризацію проблемних моментів двосторонніх взаємин і висловив переконання, що у їх вирішенні суттєву роль могли б зіграти парламенти.

В. Литвин також нагадав, що восени 2009 року він запропонував Голові Парламенту Республіки Молдова здійснити візит до нашої країни у зручний для нього час, зазначивши, що це б надало двостороннім відносинам нового імпульсу. На його думку, під час цього візиту могла б бути підписана нова угода про міжпарламентську співпрацю, оскільки нині відносини розвиваються на основі договору від 1995 року, який формально і морально застарів. Водночас під час зустрічі наголошувалося на важливості розвитку міжпарламентської складової на рівні профільних комітетів, комісій, а також груп дружби.

У свою чергу, пан Посол поінформував про ініціативу Голови комісії Парламенту Молдови із зовнішньої політики та європейської інтеграції щодо проведення зустрічі голів комітетів і комісій парламентів Молдови і України, які опікуються міжнародними відносинами, у квітні цього року. Він погодився з думкою В. Литвина про необхідність активізації міждержавного діалогу відповідно до потенціалу наших країн. І. Стевіле також зазначив, що вирішення найбільш чутливих питань в українсько-молдовських відносинах відкриє шлях до активізації торговельно-економічного співробітництва.

Сторони також обговорили питання співпраці у міжнародних парламентських форумах, таких як ПАЧЕС.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (праворуч) та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіл.