«Оголосивши продовження акції «Україна без Кучми», влада створила проблеми й для себе», — таку думку в ефірі телеканала ТВі висловив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, головні причини відновлення акції «Україна без Кучми» у форматі цієї справи лежать «на поверхні». Насамперед це бажання відвернути увагу від соціально-економічних проблем у країні та падіння владного рейтингу. Крім того, відкриття цієї справи має на меті показати, передусім європейському співтовариству, що в Україні немає вибіркового принципу застосування права. Ще однією причиною М. Томенко назвав бажання отримати частину статків мільярдера Віктора Пінчука, зятя Леоніда Кучми, змусивши його «поділитися майном і телеканалами».
Однак, на переконання заступника глави парламенту, в реалізації цієї ідеї не менше загроз та проблем для самої влади. Він нагадав, що є багато фрагментів, пов’язаних з Віктором Януковичем, зокрема в частині можливих фальсифікацій виборів 1999 року, і загалом дуже велика кількість нинішніх посадовців є фігурантами плівок. 
*** 
У парламенті відбулося перше засідання робочої групи з підготовки проведення заходу «Останній шлях Т. Г. Шевченка». За словами заступника Голови Верховної Ради, керівника робочої групи Миколи Томенка, з нагоди 150-річчя з моменту перепоховання Тараса Шевченка в Україні 18—23 травня 2011 року відбудеться поїздка «Останній шлях Т. Г. Шевченка» за маршрутом Санкт-Петербург — Канів, присвячена життю та творчості Тараса Шевченка. Захід проводиться за ініціативи Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць СНД. У ході поїздки делегація проїде тим маршрутом, яким у 1841 році проїхала траурна процесія з тілом поета, повертаючись в Україну. Зокрема, 18 травня заплановано виїзд делегації Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць СНД з Санкт-Петербурга до Твері, згодом до Москви, Тули та Орла. На території України делегація візьме участь у мітингах-реквіємах у Глухові та Батурині. 21 травня, після відвідання Ніжина, делегація прибуде до Києва, де буде проведений молебень у Церкві Різдва Христового, що на Подолі в Києві. 22 травня делегація вирушить у Канів, де візьме участь у поминальних заходах та мітингу-реквіємі на могилі Тараса Шевченка на Чернечій горі.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради Миколи ТОМЕНКА.