Учора представники Народного руху України та широкої громадськості вшанували пам’ять Героя України, багатолітнього в’язня радянських таборів, борця за незалежність України, народного депутата двох скликань В’ячеслава Чорновола, котрий 25 березня 1999 року за досі не з’ясованих обставин загинув у автокатастрофі на трасі Золотоноша—Бориспіль. Зокрема, відбулися пам’ятні заходи на місці загибелі В’ячеслава Чорновола, покладання квітів до могили на Байковому кладовищі в Києві та до пам’ятника на столичній вулиці Грушевського (на знімку). Також у приміщенні Народного руху відбувся вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола.
Представники Народного руху ніколи не вірили у випадковість тієї автокатастрофи та щороку вимагали продовження розслідування обставин смерті В’ячеслава Чорновола. Зокрема, ще 12 років тому НРУ створив спеціальну комісію на чолі з Миколою Степаненком, котра намагалася встановити істину в цій справі. Сьогодні можна стверджувати, що саме завдяки позиції «рухівців» правоохоронним органам не вдалося остаточно покласти цю справу до архіву. 
Хоча раніше на численні запити народних депутатів-«рухівців» від правоохоронців надходили відповіді про безпідставність інших, окрім офіційної, версій. Наприклад, у відповіді МВС від 25 лютого 2004 року повідомлялося, що «в результаті перевірки всіх можливих версій слідство дійшло остаточного висновку про те, що Чорновіл В’ячеслав Максимович і водій Павлов загинули внаслідок грубого порушення правил дорожнього руху як водієм Павловим, так і водієм Куделею. Саме тому дивують намагання поставити під сумнів результати офіційного розслідування». Однак, як повідомляє НРУ, сьогодні вже встановлено, що ДТП сталося не з вини Павлова, а постанову про відмову у порушенні кримінальної справи у зв’язку зі смертю Павлова скасовано як незаконну. 
«Немає страшнішої кари за муки нечистого сумління, бо немає вищого судді за правду...», — ці слова належать В’ячеславу Максимовичу і, сподіваємося, що «правда як вищий суд» таки стане підсумком розслідування обставин його загибелі.
А на вчорашній прес-конференції народний депутат Тарас Чорновіл заявив, що чинна влада недостатньо зацікавлена у завершенні розслідування справи загибелі його батька.
Парламентарій вважає доцільним, щоб правоохоронні органи допитали екс-Президента Леоніда Кучму, а також керівництво СБУ, МВС 1999 року і, зокрема, Олексія Пукача.
Народний обранець переконаний, що В’ячеслава Чорновола вбили, насамперед, для того, щоб не зламати добре відпрацьовану схему «Президент проти комуністів».
Парламентарій вважає, що нині, коли порушено кримінальну справу проти екс-Президента за підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, створено сприятливі умови для розкриття справи за фактом загибелі В’ячеслава Чорновола.