Так вважає головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний. Посадовець навів також і такі тривожні факти: якщо декілька років тому кількість щеплених дітей в Україні становила майже 95 відсотків і малюки були захищені від епідемії та пандемії, то останнім часом цей процент значно знизився, тому щодо багатьох інфекцій виникають великі проблеми. Так, з 90-х років ми знаходимось у зоні епідемії дифтерії. Непокоїть і туберкульоз...
Хоча саме на Закарпатті ситуація чи не найоптимістичніша: захворюваність на туберкульоз серед дітей удвічі нижча, ніж загалом в Україні! У області один з найвищих відсотків щеплених вакциною БЦЖ — 97,4. Це вселяє надію, що малюки будуть захищені від небезпечної інфекції. А от стосовно щеплення проти інших інфекційних захворювань, то проблеми спільні і для Закарпаття, і для всієї України. Зниження відсотка невакцинованих дітей — це загроза національній безпеці держави.
Про це наголошувалося під час проведення європейського тижня імунізації в Ужгороді. Провідні фахівці України провели низку освітніх лекцій для закарпатських педіатрів, акушерів, імунологів, інфекціоністів та інших медиків.
Один із доповідачів — доктор медичних наук, професор, головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний, спілкуючись із журналістами, зазначив, що такий національний цикл семінарів з імунопрофілактики та лікування респіраторних захворювань у дітей проводиться в Україні другий рік поспіль. Мета — надати медичним працівникам найсучасніші дані з приводу вакцинології в усьому світі, щоб на високому професійному рівні пояснювати батькам позитив від щеплення. 
— Слід розтлумачувати: головну відповідальність за здоров’я дітей несуть батьки, і саме вони повинні усвідомлювати, що вакцинація — єдиний шлях збереження здоров’я їхніх нащадків і захист від смертельно небезпечних хвороб, — резюмував В’ячеслав Бережний.
Справді: нашому суспільству, як переконуємося навіть на наведених тут фактах, дуже легко нав’язати хибну думку. А от «вибити» її зі свідомості — надто важко.
  Коментар
 
Професор Інституту педіатрії, акушерства і гінекології НАМНУ, доктор медичних наук Олена МУКВИЧ:
«Вакцинація в ранньому віці — один з найефективніших медико-санітарних заходів. Відмова батьків від вакцинації дітей створює загрозливу ситуацію. Популяційний імунітет у державі може бути створено, тільки якщо вакциновано близько 90% дітей. В Україні сьогодні в середньому проти основних епідемічно небезпечних хвороб вакциновано 40—60% дітей...»