Алло. Слухаю. Вам потрібен офіс з євроремонтом у Дніпровському районі? Можу запропонувати по вулиці Луначарського, 4. На тринадцятому поверсі, щоправда. Але на це не зважайте. Бо якщо тричі сплюнути через ліве плече, різко відчинити двері та заскочити до приміщення миттєво, вхопившись руками за стілець чи стіл, то ніяка чортівня вас не закружляє. Ви лише почуєте ось такий звук: шии, шиии, шиии. Чули, як листячко у кленовому гаї шумить? Кажете, що зміюка так шипить? Чоловіче, де ви бачили, щоб у столиці змії повзали?! До того ж у сучасному торгово-офісному центрі? Тим більше побудованому не абиким, а будівельною компанією «Т. М. М.». Та не «МММ», а «Т. М. М.»! Ви не так зрозуміли.

 

Це компанія наша, харківська, і прізвище її президента починається на літеру Т, а не М. І до речі, коли власниця офісу Тетяна Смальцуга, директор фірми «Технотеп Стандарт», у 2005 році інвестувала кошти у будівництво, російський «М» уже сидів, а наш український «Т» будував!

Не любите шуму?.. А як щодо вібрації? Бо так, як у цьому приміщенні вібрує, вам і не насниться! От уявіть собі, наприклад, що ваші конкуренти вихопили у вас з-під носа важливий контракт. З розпачу ви берете із богемського кришталю фужер, наливаєте в нього по самі вінця коньячку «Hennessy», ставите його на стіл із червоного дерева, сідаєте у шкіряне крісло... Аж раптом чуєте: цок-цоц-цоц-цок. Що, на вашу думку, то цокає? Чортяка з ратицями?! Жартуєте. То тара із заспокійливим напоєм сама до ваших рук скаче! І скажіть мені після цього, що така вібрація вам не до вподоби!

Боїтеся за своє здоров’я? Не турбуйтеся. В акті Державної приймальної комісії, яка у 2007 році прийняла ТОЦ в експлуатацію, так і вказано, що будівельною компанією «всі роботи, передбачені проектною документацією, виконані, обладнання змонтоване і випробуване, пусконалагоджувальні роботи проведені згідно з технологічним регламентом, створені безпечні умови для праці виробничого персоналу та перебування людей відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці, пожежної безпеки, екологічних та санітарних норм».

Хочете все-таки знати, від чого в офісі шум та вібрація?

А відгадайте. Жіночого роду, на місці не стоїть, а якщо дасте мітлу, полетить.

Ні, не Баба Яга! Тепер я пожартувала. Це вентиляційна установка вагою в кілька тонн, яка розміщена лише за поверх над офісом, який продається. Власниця помешкання, вперше переступивши його поріг, відверто кажучи, ледь не втратила свідомість, почувши, як вона шумить. Ну що ви хочете від жінки? Слабка стать. А ви ж чоловік! Тим більше про таке «сусідство» у будівельній компанії її чомусь не попередили. Тож і не дивно, що забудовнику забракло слів і знадобився цілий рік на роздуми, щоб врешті-решт на десятки її листів із проханням відремонтувати систему вентиляції надіслати відверту відповідь:

«...ТОЦ по вулиці Луначарського, 4 є складним комплексом, який включає в себе оснащення з вентиляції, кондиціювання, димовидалення тощо, яке може призвести до вібрації... Працівники експлуатаційної фірми «Т. М. М.» проведуть заходи щодо виявлення можливих причин вібрації у ваших приміщеннях».

Незабаром до торгово-офісного центру справді приїхали представники із підрядної організації і встановили звукоізоляцію. Та допомогло це ненадовго. Мабуть, той залізний «монстр» пошматував її, як Бобік куфайку. У відчаї жінка було знову кинулася по допомогу до забудовника, але даремно.

— Нічого там не шумить і не гуде. То вам лише здається, — відповіли їй.

Щоб переконати будівельну компанію у протилежному, директор фірми звернулася у СЕС Дніпровського району столиці з проханням зробити в офісі заміри на рівень шуму та вібрації. І уявіть собі її занепокоєння, коли лікарі, обстеживши приміщення, відмовилися видати результати проведених досліджень.

Питаєте чому? От і мене цей факт дуже зацікавив. Особливо, якщо врахувати, що в акті Державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію торгово-офісного центру по вулиці Луначарського, 4 від 10 жовтня 2006 року стоїть підпис голови СЕС Дніпровського району столиці Алли Матвієнко, яка і нині обіймає цю посаду.

Тож, щоб дізнатися, яку правду приховують лікарі, я вирішила зайти в санітарно-епідеміологічну службу під виглядом бізнес-леді, що має намір придбати офіс у цьому торгово-офісному центрі.

Запитавши поради у фахівців, які готували висновки по об’єкту перед здаванням його в експлуатацію, почула у відповідь:

— Я б вам не радила купувати там приміщення. Якось на прохання однієї фірми ми провели заміри в її офісі на тринадцятому поверсі. І скажу відверто, що там є проблеми, — запевнила мене Алла Черненко, завідувачка відділу комунальної гігієни. — Річ у тім, що вентиляційне обладнання, встановлене в ТОЦ, створює сильний шум. Навіщо вам проблеми з нервовим перенапруженням та артеріальним тиском?

— Та там є такі офіси, які насправді можна використовувати лише під склади! — підтримала мою співрозмовницю її колега, яка, зайшовши до кабінету, почула, про що йдеться. — Краще не ризикуйте здоров’ям. Бо після того, як забудовник поміняв мотор у вентиляційній установці, там така сила обертів, що наші вимірювальні прилади аж зашкалюють! Якби люди перед тим, як купувати квартири чи офіси, зверталися за порадою до нас, проблем би у них було менше. А втручатися у конфлікти між власниками помешкань і будівельних компаній, щоб ходити роками по судах, ми не хочемо.

— Розумієте, ми не працюємо з комерційними структурами, — відповіла мені Алла Матвієнко, голова СЕС Дніпровського району, не знайшовши, мабуть, кращого пояснення своїм діям щодо фірми «Технотеп Стандарт».

Проте заступник голови міської СЕС Юлій Жигалов невдалу спробу виправдатися своєї колеги у розмові зі мною звів нанівець.

— Та не може цього бути! Вони повинні були відреагувати на звернення, провести заміри і надати відповідь, як того вимагає закон. А от пред’являти якісь претензії до СЕС через кілька років по тому, як будинок зданий, марно. Я не виключаю, що якісь корективи в систему вентиляції могли бути внесені вже в період експлуатації будівлі, — запевнив мене він.

— Так-то воно так, але річ у тім, що заміри в офісі проводилися за участю працівниці міської СЕС, яка привезла своїм колегам із району необхідну для цього апаратуру, — зауважила я.

— Я про це нічого не знаю, — знітився мій співрозмовник.

Може, й так. Але проблема в іншому. Чому санітарні лікарі, які знали, і ті, які вже проінформовані, що у торгово-офісному центрі є приміщення, що не відповідають гігієнічним вимогам ДСН, не б’ють на сполох?

Алло! Ви мене слухаєте? Ой, щось я розговорилася, а ви мовчите. Що? Не хочете кота у мішку купувати? Та я ж, наче, нічого від вас і не приховую. Навіщо вам усе розповідаю? Бо не хочу, щоб ви на мене потім ображались. До речі, результати вимірів, зроблені у приміщенні, яке я вам пропоную, науковцями із Інституту гігієни та медичної екології імені О. М. Марзєєва АМН України, підтвердили, що «коректований рівень та еквівалентний коректований рівень віброприскорення на робочому місці директора перевищують допустимі згідно з ДСН3.3.6.039-99 на 7 та 4 дБ відповідно. На робочому місці менеджера — на 5 та 2 дБ. А в кімнаті перемовин — на 3 дБ».

А чому ви нервуєте? Я над вами знущаюсь? Ну, добре. Щоб вас трішки заспокоїти, я вам скажу, що на думку Володимира Акіменка, завідувача лабораторії гігієни шуму та житлових і громадських споруд, доктора медичних наук, професора Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України, «якщо будівельниками були порушені санітарно-гігієнічні нормативи, безумовно, загроза здоров’ю людей існує. Але дається взнаки вона не відразу». А ви ж, по голосу чую, міцний горішок. Може, нічого з вами і не станеться. Чули про теорію ймовірності?

Що? Хочете, щоб я покликала директора агентства нерухомості? Шановний, ви в редакцію зателефонували. Чому офіс продаємо? Дивний ви чоловік. Так ви ж купуєте... Тим більше, такого про об’єкт вам жоден ріелтер не розповість.

До речі, не виключено, що я незабаром зможу вам запропонувати офіс з євроремонтом у Печерському районі. Можливо, генеральний директор фірми «Т. М. М.» Микола Толмачов захоче продати свій.

Рік тому ми розмовляли з ним про проблему, яка виникла на Луначарського. І не повірите, але у його офісі, що розміщується у приміщенні, побудованому його ж компанією, шумить ще гірше, ніж у ТОЦ. А як проінформував мене професор Володимир Чернюк, заступник директора Інституту медицини праці АМН України, неабияку загрозу для життя людей можуть становити саме сучасні системи освітлення, вентиляції та кондиціювання. Адже більшість чинних в Україні санітарно-гігієнічних нормативів застаріли та потребують перегляду. Тому сподіватися, що у нас є фахівці, які знають, як правильно монтувати це сучасне начиння, щоб не зашкодити нашому здоров’ю, не варто. Ви розумієте, до чого я веду?.. Тож зателефонуйте мені за кілька тижнів. Що? Не хочете офісу? А даремно. Він у нього такий гарний. Ви чули, як листячко у дубовому гаї шумить? Отак: гууууууу, гууууууу. А пляшка з «Hennessy» по столу так і танцює, так і танцює...

Ну от. Поклав слухавку. Алло? Це Державна архітектурна інспекція? Доброго дня. Це з газети «Голос України» вас турбують. Є проблема у торгово-офісному центрі... Під’їхати до вас? Дякую, вже лечу.